Blog De kracht van kwetsbaarheid: wees stoer en durf te falen!

‘Je hoeft niet zo stoer te doen, hoor’ zei een opdrachtgever tegen mij. Als er iemand is die zich vaak groter voordoet, dan is hij het wel. Toch raakte deze opmerking mij. Ik moest aan het einde van de week een tekst opleveren en had nog altijd geen idee wat daar in moest staan. Waarom zou ik mijn zorgen eigenlijk moeten verbloemen? Waarom zou je niet gewoon mogen zeggen dat je iets spannend vindt, moeilijk, dat je worstelt hoe je zoiets aanpakt, zoekende bent en ook niet alle wijsheid in pacht hebt?

Toegevoegd door Liesbeth Beneder op 31 maart 2021

In plaats van dat tegen hem uit te spreken, hield ik mijn mond en hoopte maar dat het binnen een paar dagen wel goed zou komen. Als adviseur is het zaak altijd in control te zijn. We worden gevraagd goed werk af te leveren en streven er naar daar ook aan te voldoen. Voor het binnenhalen van een nieuwe opdracht poetsen we onze successen nog wat op en we laten vooral zien hoe goed we het allemaal weten. Maar mogen we dan niet falen? Mogen we het dan niet ook gewoon een keer niet weten? We zijn toch ook alleen maar mensen?

Bespreekbaar maken

Voor Bezie(l) je vak organiseerde ik daarom samen met mijn collega Niels een sessie voor adviseurs over falen. Om het eens te hebben over die momenten dat jij als adviseur het gevoel hebt gefaald te hebben. Is dat als je die opdracht niet hebt binnengehaald? Of is het dat gevoel van binnen dat je die opdrachtgever niet werkelijk hebt kunnen helpen? Of is dat al omdat die sessie niet goed liep? Twijfel je ook wel eens of je het goed hebt aangepakt? En durf je over deze zaken te praten? Bespreek je je onzekerheden met je opdrachtgever of doe je dat met collega’s? En waarom hebben wij het eigenlijk zo uitgebreid over onze successen, maar zo weinig over die momenten waar het helemaal mis ging. Kan je daar namelijk niet veel meer van leren?

De kracht van kwetsbaarheid: wees stoer en durf te falen!

Succesvol zijn door te leren van je fouten

Want, door zo stoer over onze successen te praten, alsof het niets is, vergeten we misschien nog wel het allerbelangrijkste: bij het behalen van successen hoort ook, hard werken en meemaken dat het af en toe faliekant mislukt. Geen succes zonder mislukking, geen succes zonder overtreffing van jezelf. En dat vraagt om te leren: te oefenen, het mis te doen en dan nog eens. Natuurlijk, je kunt er voor kiezen om dat ene kunstje dat je zo succesvol kunt tot in den treure te herhalen, maar ben je dan echt succesvol? Blijf je dit vak dan volhouden?

In plaats van kiezen voor veiligheid, bereik je geluk en succesvol zijn toch veel meer door het nemen van risico’s en nieuwe dingen uit te proberen. En nee, dat gaat niet altijd perfect. Maar is het in dat proces van leren, vallen en weer opstaan niet veel fijner als je dan gewoon een collega kunt bellen om je hart te luchten en je onzekerheid te delen? Een luisterend oor en iemand om mee te lachen omdat ook bij hem of haar van alles mis is gegaan. Dat is toch het beste medicijn tegen die momenten van falen?

Wees stoer en moedig

Kortom echt stoer ben je als je tegen je opdrachtgever durft te zeggen: ‘Ik weet het ook nog niet, ik worstel hier nog mee en weet niet zeker of het me gaat lukken, maar ik doe mijn best’. Doe dat pantser eens af. Je hoeft jezelf niet groter voor te doen, maar door de sprong te maken en er voor te gaan, kun je juist groter worden dan jezelf bent. Kortom: wees stoer, maak die sprong en durf te falen.

Ben jij stoer genoeg? Wil jij ook werken aan een cultuur waarin er ruimte is om met collega’s te praten over momenten van falen of onzekerheden over je werkprestaties? Voel je jezelf voor professionele dilemma’s staan en wil je hier graag het gesprek over aangaan? Ik denk hierin graag met je mee. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem snel contact met je op. Of geef je op voor een spreekuur dat ik organiseer met mijn collega Niels.

Ik praat graag verder

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.