TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Vijf tips om je zorgstrategie niet werkend te krijgen

    De zorgsector is ingrijpend aan het veranderen. Steeds meer zorgorganisaties voelen de urgentie om nu in te spelen op de zorgtransitie die gaande is. De richting is daarbij in veel gevallen wel duidelijk; aan strategische ambities zijn dan ook geen gebrek. De realisatie daarvan is echter dé grote uitdaging. Als TwynstraGudde helpen wij zorgorganisaties om juist daarin uit te blinken: een slagvaardige strategie-implementatie.

    Toegevoegd door Paul Boon op 2 september 2021

    Je kunt de meest succesvolle en gedragen strategie bedenken, maar zelfs die krijgen pas waarde wanneer ze daadwerkelijk worden uitgevoerd. En daar zijn (zorg)organisaties nou juist notoir slecht in. De meeste strategieën stranden dan ook al in de implementatiefase. Het levert menig bestuur of directieteam slapeloze nachten op. Het belang van strategie-implementatie komt daarom steeds vaker als prioriteit (en zorg) nummer 1 naar boven bij bestuurders.

    Vijf faalfactoren bij strategie-implementatie

    Ondanks dat van strategie-implementatie steeds vaker een topprioriteit wordt gemaakt, blijven er vele faalfactoren bestaan. Wil jij de strategie in jouw organisatie laten mislukken? Hieronder (met een knipoog) vijf ‘tips’ om je strategie niet werkend te krijgen.

    Vijf tips om je strategie niet werkend te krijgen-Blog

    cijfers-voor-blog-01-2Steek 80% van je tijd en aandacht in strategie-ontwikkeling

    Laten we eerlijk zijn. Strategie-ontwikkeling is heerlijk om mee bezig te zijn. Toekomstverkenningen. Levendige discussies. Overwinnen van dilemma’s. Koers zetten. Veel leuker dan de hands-on implementatie daarvan. Steek daarom als bestuurder vooral je tijd (de 80-20 regel) in het opstellen van een omvattend en aansprekend strategisch plan. Het liefst één die nauwelijks ruimte laat voor tussentijdse ontwikkelingen. De realisatie/implementatie is niks meer dan een rechttoe rechtaan uitwerking van het strategisch plan.

    Magazine zorg strategie implementatieWij spraken bestuurders en directeuren over hun ervaringen met strategie-implementatie. We spraken over dilemma’s, over successen en over het zoeken naar de juiste balans tussen wat er moet gebeuren en wat je aankunt. Dit magazine is nu gratis te downloaden. Dit artikel is onderdeel van het magazine.

     

    cijfers-voor-blog-02-2Ga ervan uit dat iedereen in de top de (nieuwe) strategie doorleeft

    Zorg voor een gebrekkige afstemming in het topmanagement over de strategische koers en de essentie van de beweging die gemaakt moet worden. Het strategiestuk ligt er immers ondubbelzinnig en je mag ervan uit gaan dat iedereen er dezelfde beelden en verwachting bij heeft. Het leiderschapsteam is daarmee ruim voldoende gemobiliseerd om leiding te geven aan de implementatie. En om eigenaarschap/lef te tonen op initiatieven die volgens hun echt impact maken op jullie strategische ambities. 

    cijfers-voor-blog-03-2Zorg dat je organisatie door de bomen het bos niet meer ziet

    Hoe hoog leg jij de lat? Je moet het verandervermogen van je organisatie niet onderschatten. Zet je organisatie schrap voor een ondraaglijk ambitieuze veranderagenda. Voorkom het samen maken van gerichte keuzes en het stellen van prioriteiten. Zorg voor een pluriforme aanpak, waarbij de veelheid van initiatieven waarschijnlijk wel tot enig succes zal leiden. Laat een duizend bloemen bloeien. Vier de conflicten die ontstaan doordat onvoldoende duidelijk is hoe verschillende initiatieven zich toch elkaar én de strategische doelen verhouden. 

    cijfers-voor-blog-04-2Voorkom het versterken van verandervermogen

    Veranderen is vandaag de dag een kerncompetentie waarvan je mag verwachten dat leidinggevenden en medewerkers die hebben. Doe een vanzelfsprekend beroep op hun bezieling en veerkracht om een bijdrage te leveren aan een succesvolle strategie-implementatie. Vaardigheden versterken zoals projectmatig werken  opstellen is zonde van tijd. Veranderen doen we immers door vallen en opstaan.

    cijfers-voor-blog-05Beperk de implementatie tot enkel de ‘harde bovenstroom’

    Strategie-implementatie gaat over de koers die is gezet. Houd je vooral bezig met het bereiken van de rationele doelen en tastbare resultaten. Via de verticale lijnorganisatie; met behulp van een gebruikelijke kaderbrief en het begrotingsproces. Al dat gedoe met een ‘zachte onderstroom’ - waarin je ook oog hebt voor componenten als cultuur, waarden, houding en gedrag - zijn een verspilling van tijd en aandacht.

    Twijfel je?

    Wil jij de strategie-implementatie in jouw organisatie juist versterken? Verloopt strategie-implementatie in jouw zorgorganisatie moeizaam? Wij denken en helpen graag met je mee. Over het proces, de context en inhoud van jullie aanpak. Vanuit TwynstraGudde hebben wij daarom een samenhangend geheel van instrumenten en methoden ontwikkeld waarmee je je strategie succesvol realiseert en/of de vaardigheden daartoe versterkt.

    Stel een vraag

    Wil je meer weten, kennismaken of doorpraten over jouw opgave? Vul dan hier  je gegevens in of neem gerust contact op met één van de onderstaande adviseurs.

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen