Strategie is een competentie

Onzekerheid is de bestaansreden van strategie. Als er geen onzekerheid is, heb je geen strategie nodig, maar een plan. In het vakgebied strategie bestaan daarom vele manieren om met onzekerheid om te gaan: met scenario’s, via lerende opvattingen, door het betrekken van de eigen organisatie, door allerlei manieren om de omgeving te analyseren. Maar dan nog: het gaat uiteindelijk om het kunnen maken van de juiste keuzes, om het kunnen anticiperen en reageren op dat wat gebeurt. Bij TwynstraGudde geven we training in deze opvatting van visie- en strategieontwikkeling.

Toegevoegd door Huub Raemakers op 24 juni 2020

Als deze bijzondere periode ons iets leert, dan is het wel dat vrijwel niets in het leven zeker is. Wie zou een half jaar geleden hebben voorspeld dat de wereldeconomie grotendeels stil kan vallen, dat we in Nederland in staat zijn om binnen een paar weken de complete zorg te herorganiseren op een specifiek ziektebeeld en dat we in een krankzinnig tempo onze arbeid kunnen digitaliseren. Je zou een schampere reactie hebben gekregen, variërend van ‘Dat is onrealistisch’ tot aan ‘Ach, dat proberen we al jaren’.

Een strategie met ruimte

Wat we oók leren, is dat je in het leven, crisis of geen crisis, er met één visie niet bent. Wat in het begin van deze crisis een goed idee leek: vanuit sterk en gericht leiderschap met radicale maatregelen komen, wordt in de vervolgfase van de crisis kritisch bekeken: moet dat ondertussen niet anders? Moeten we wellicht anders met risico’s omgaan, nu het middel langzamerhand erger lijkt te worden dan de kwaal?

Kortom, wat we leren is dat een goede strategie ruimte laat. Dat het antwoord op datgene wat ‘ondertussen’ of juist als gevolg van onze strategie gebeurt, voorzien moet zijn ín onze strategie. Dat de werkelijkheid te complex is om met één gedachte te kunnen worden beantwoord.

strategieontwikkeling

Dat betekent voor managers en bestuurders dat ze moeten kunnen schakelen tussen allerlei niveaus: wereldwijde belangen, organisatiebelangen, persoonlijke belangen; samenwerkings¬verbanden en de eigen bijdrage; de rol van de organisatie en die van de omgeving waarbinnen zij zich bevindt; de toekomst en het heden; de gegeven situatie en de doorlopend veranderende dynamiek; strategie en uitvoering; en zo voort.

Strategie is daarin eerder een competentie dan een plan: een strateeg is iemand die zich strategisch gedraagt. Die de grote lijnen altijd blijft zien en doorlopend prioriteiten stelt.

Omgaan met onzekerheid

Onzekerheid is de bestaansreden van strategie. Als er geen onzekerheid is, heb je geen strategie nodig, maar een plan. In het vakgebied strategie bestaan daarom vele manieren om met onzekerheid om te gaan: met scenario’s, via lerende opvattingen, door het betrekken van de eigen organisatie, door allerlei manieren om de omgeving te analyseren… Maar dan nog: het gaat uiteindelijk om het kunnen maken van de juiste keuzes, om het kunnen anticiperen en reageren op dat wat gebeurt.

Masterclass Visie- en Strategieontwikkeling

Bij TwynstraGudde geven we training in deze opvatting van visie- en strategieontwikkeling. We gebruiken daarbij onze ervaring in uiteenlopende sectoren als de zorg, water of gebiedsontwikkeling én onze opvattingen over de rol die strategie dient te spelen en over het effect dat een goed opgebouwde strategie heeft. In onze tweedaagse masterclass Visie- en Strategieontwikkeling staat centraal dat onzekerheid niet uit te bannen is, maar dat je ermee om moet kunnen gaan. Dus we leren je niet om een vaststaande visie en strategie voor de komende vijf jaar te ontwikkelen, maar een dynamische opvatting te kunnen huldigen waarbinnen tóch de grote lijnen kunnen worden gewaarborgd en gevolgd.

Als je je herkent in deze opvatting, dan is onze masterclass misschien wel iets voor jou. De eerstvolgende editie vindt plaats in september en oktober. Neem eens een kijkje!

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.