TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog 2 uit een reeks van 3 Onzichtbare onderstroom in organisatie bepaalt succes van programma

    In een aantal organisaties hebben we aan de hand van het KOMPAS een analyse gemaakt van de programmavriendelijkheid. Het geeft zowel handvatten voor de professionele ontwikkeling van de organisatie in programmatisch werken, als handelingsrepertoire voor programmamanagers bij het opzetten en managen van het programma.  

    Toegevoegd door Helmuth Stoop op 13 mei 2020

    Het KOMPAS blijkt elke keer een goede gids te zijn die de organisatiepatronen, -dynamieken en onderstromen zichtbaar maakt. Als je deze facetten ziet én snapt welke (positieve en/of negatieve) invloed ze hebben op jouw programma, sta je als programmamanager beter gesteld in het nemen van de juiste beslissingen. Alleen het verschijnsel aanpakken of de onderliggende oorzaak wegnemen? Het hangt van de specifieke situatie af wat de meest verstandige strategie is. 

    Wat is verschijnsel en wat is oorzaak?

    Een praktijkvoorbeeld. In gesprek over het KOMPAS blijkt dat de bestaande mandateringsregeling in de lijnorganisatie (element ‘systemen’) óf het gedrag van lijnmanagers (element ‘managementstijl’) aangewezen worden als knelpunt voor het regelen van het budgethouderschap van de programmamanager. Voor alle financiële issues moet de programmamanager, eventueel via de opdrachtgever, de lijn opzoeken om tot een besluit te komen. Gevolg: vertraagde besluitvorming. Zeker bij tempo-gestuurde programma’s een regelrechte belemmering voor daadkrachtige uitvoering van het programma! In het gesprek over deze uitkomst vanuit het KOMPAS zijn de deelnemers vragen gaan stellen aan het management en kwamen ze tot de conclusie dat in hun organisatie weggeven van mandaten stuitte op de angst voor verlies van invloed. Het KOMPAS heeft hier meer helderheid gegeven, zaken expliciet gemaakt en voer gegeven voor het  ‘lastige’ gesprek. 

    Sturen en gestuurd worden

    Natuurlijk stuurt de programmamanager het programma aan, maar overschat zijn/haar invloed niet. Op veel facetten wordt het programma gestuurd door de invloed van de lijnorganisatie. Onbewust en onbedoeld spelen organisatie-elementen een rol in het faciliteren van programma's. Naarmate je de grilligheden en de irrationele kenmerken van de lijnorganisatie beter begrijpt, neemt je effectiviteit als programmamanager toe. Graaf naar de oorzaken en neem dan een verstandige beslissing: soms accepteren, soms het fenomeen aanpakken en soms de oorzaak. 

    kompas

    Tip: kijk onder de oppervlakte van het programma

    Onze tip voor organisaties die succesvol willen werken in, aan en met programma’s: kijk onder de oppervlakte van de organisatie door geen genoegen te nemen met de verschijnselen, maar door te zoeken naar de oorzaak van die fenomenen. Daar zitten energizers die je goed kunt gebruiken en drainers die je zoveel mogelijk moet afwenden. Zicht op de (werking van de) onderstromen is geen garantie voor een succesvol programma, maar doet de kans daarop wel toenemen.

    Indien je graag op de hoogte gehouden wilt worden van het vervolg op dit blog of als je vragen hebt hoe je het KOMPAS zelf kunt toepassen in de praktijk, stuur mij een bericht. Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theo van der Tak.

    Lees ook de andere blogs in deze reeks:

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen