TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Het kantoor is een daad van culturele continuïteit

    Een hybride werkomgeving stelt de vitaliteit van je organisatie op de proef. Hoe krijg je zo’n werkomgeving werkend? Hoe krijg je mensen naar kantoor? Wat is er nodig voor verbinding en synergie? We moeten in onze analyse van de werkomgeving dieper graven. Vanuit filosofisch perspectief onderzoek ik ankerpunten voor binding en identiteit en maak daarmee de vernieuwing van werkplekken tot een daad van culturele continuïteit.

    Toegevoegd door Lodewijk Boersema op 8 mei 2024

    Soms loont het als je over je schouder kijkt naar waar we vandaan komen. Ik neem je daarom mee naar de tijd van Ot en Sien. De directiesecretaresse met de snoeppot. Het prikbord in de kantine met het geboortekaartje van een collega. Het jaarlijkse kerstpakket. De buste van de founding father in de hal. Je kwam ’s maandags op de zaak en besprak het weekend. Veertig jaar bij één baas. Heb je een beeld?

    Dan nu een modern activity based kantoor met flexplekken, belcellen en ontmoetingsruimtes. Geleasede designstoelen en een cateraar die in het bedrijfsrestaurant gezond en lekker eten serveert. Jij en je collega’s werken hybride. Teamoverleg is fysiek, online of allebei. Concentratiewerk doe je thuis. Na een paar jaar ben je weer toe aan een nieuwe uitdaging.

    Nabijheid en inspiratie

    Toch ontbreekt er iets. Ook al levert iedereen goed werk, hoe zit het met de binding? Dát is toch de kracht van een organisatie? Binding definieert een organisatie, ook al ben je niet continu met elkaar in overleg. Het geheel is meer dan de som der delen. Veel mensen hebben de nabijheid van collega’s nodig om de inspiratie van de organisatie te voelen. Jonge collega’s leren van ervaren rotten. Je gaat terloops, laagdrempelig bij elkaar te rade. Community building. Kennis delen is kennis vermeerderen.

    Als de helft thuis werkt, erodeert de organisatie. Leidinggevenden stellen zich daarom de vraag: hoe halen we onze mensen (na corona) weer naar kantoor? Moeten we de individuele keuzevrijheid en autonomie beperken? Moeten we betere of andere faciliteiten bieden? Hebben we genoeg concentratieruimtes en flexplekken? Moeten we investeren in ontspanning, vrijmibo’s en teamuitjes?

    Het kantoor is een daad van culturele continuïteit

    Kind en badwater

    Niemand gaat naar kantoor vanwege die mooie ergonomische bureaustoelen of die gezonde lunch. En mocht iedereen (al dan niet vrijwillig) weer naar kantoor gaan, dan is ook dat geen garantie voor een vitale organisatie. Ik wil daarom één niveau dieper gaan en op een meer holistische manier naar de werkomgeving kijken. Ik zoek naar zingeving. Betekenisgeving.

    Organisaties moeten zich altijd blijven vernieuwen. Maar af en toe loont het om over je schouder te kijken naar de tijd van Ot en Sien. We hebben sindsdien veel badwater weggegooid, maar ongemerkt en onbewust ook het kind, namelijk de ankerpunten die -nu ze weg zijn- de binding blijken te hebben geborgd. Die snoeppot en dat prikbord komen niet voor in het assortiment van de facilitair manager, maar zijn schier onmisbaar. Herkenning en herhaling geven invulling aan een menselijke behoefte. Daaromheen ontstaan verhalen en verbinding.

    Het loont ook om naar andere domeinen te kijken. Hoe werkt het bij de ruimtelijke inrichting van steden? Zeker in de jaren zeventig leidde grootschalige stadsvernieuwing (stadsvernieling) tot emotionele protesten. Mensen raakten hun habitat kwijt. In dat domein is de laatste decennia veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om respectvol om te gaan met monumenten, symbolen en apocriefe ankerpunten voor identiteit. Nu zie je fraaie restauratieprojecten, beschermde stadsgezichten, buurtmusea en verhalenbanken. Ruimtelijke ontwikkeling van steden is een daad van culturele continuïteit geworden.

    Terug naar organisatieontwikkeling. Wat bindt jou aan je organisatie? Vraag je dat eens af. Waarom ga je naar kantoor? Waarschijnlijk niet vanwege de geleasede flexplek en de ingehuurde cateraar. En wat zeggen anderen over jouw organisatie?

    Totempalen

    Corporate antropologen Danielle Braun en Jitske Kramer hebben het in hun boek The Corporate Tribe over de ‘totempalen’ van een organisatie, ofwel de ‘stolling’ van cultuur. Het zijn de objecten, rituelen, gewoontes, verhalen en herinneringen die zorgen dat een organisatie kleur op de wangen heeft. Als je dat soort totempalen zomaar neerhaalt, trek je het kleed met een ruk onder de organisatie vandaan. Je merkt het niet gelijk, want alles staat nog overeind, maar de bezieling en de onderstroom zijn verdwenen. En na enige tijd gaan medewerkers op zoek naar een nieuwe uitdaging omdat het bindmiddel verdwenen is.

    Goede faciliteiten zijn een middel, geen doel. Ook aanwezigheid op kantoor is een middel. Het doel is een vitale organisatie: een entiteit die als een organisch geheel sterker is dan de som der samenstellende delen, met een culturele continuïteit die vermeerdering van kennis en ervaring mogelijk maakt. Als voorwaarde geldt dat medewerkers zich in verbinding voelen, zowel met elkaar als met de organisatie als geheel. Totempalen maken die binding mogelijk, het vat de ziel van de organisatie. Een vitale organisatie koestert haar totempalen.

    Koesteren, toevoegen en rouwen

    De vraag is nu: hoe zorg je in een organisatie voor die totempalen? Ik noem drie opties. Ten eerste door ze te laten voortbestaan. Vaak zijn ze er gewoon. Je moet ze alleen koesteren, soms benoemen en af en toe vieren. Besef dat die ankerpunten bij reorganisaties onbewust en onbedoeld in de vergetelheid raken of helemaal verdwijnen. Ten tweede door ze soms bewust toe te voegen en te organiseren. Geef mensen de vrijheid om te markeren wat de organisatie mooi maakt. Onderstreep wat mensen bindt. Voeg tradities toe. Ten derde door te rouwen wanneer het nodig is om dingen los te laten. Vernieuwing impliceert afscheid en afscheid nemen vraagt om tijd voor rouw. Het is meer dan alleen de snoeppot waar je afscheid van neemt.

    Culturele continuïteit

    Er is veel geschreven over nieuwe manieren van activiteit-gerelateerd werken. We weten precies hoe je werkpatronen kunt analyseren en met welke faciliteiten en werkplekken je die patronen mogelijk kunt maken. Maar hoe krijg je het werkend? Daarvoor moet je dieper graven. Een nieuwe inrichting levert mooie werkplekken op, maar versterken niet zomaar de vitaliteit van de organisatie. Vernieuwing gaat pas werken als het een daad van culturele continuïteit is.

    Aan de slag

    Hoe kijk jij naar jouw organisatie? Is het een plek van betekenis en zingeving? Ik ben heel benieuwd hoe jij hier naar kijkt.

    Stel je vraag

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen