Blog Een verhaal van een melkveehouder die door een crimineel is benaderd

Bijna één op de vijf boeren en tuinders geeft aan weleens iemand aan de deur te hebben gehad die zijn/haar boerenschuur of loods wilde gebruiken, waarbij de boer of tuinder vermoedde dat dit verband hield met drugscriminaliteit. Wij haalden persoonlijke verhalen op bij boeren en tuinders hoe zij benaderd zijn om hun boerenschuur te verhuren.

Toegevoegd door Sanne Groothuis op 13 oktober 2020

In deze blogreeks publiceren we enkele unieke verhalen om een beeld te geven hoe drugscriminelen te werk gaan op het platteland en hoe boeren en tuinders hierop reageren. We hopen hiermee mensen bewust te maken van het probleem.

Een persoonlijk verhaal van een melkveehouder in Midden-Brabant over de benadering van een vermoedelijke drugscrimineel voor verhuur van een loods

Het verhaal

Een melkveehouder heeft een extra stuk terrein waar van oudsher caravans worden verhuurd en verkocht. Deze caravans zijn ongeveer vier jaar geleden verdwenen en de loods stond ter verhuur. Dat trok allerlei potentiële verhuurders aan. Zo ook die ene keer ‘dat een dikke Mercedes het terrein opkwam’. Een wat oudere man, ‘volledig bedekt met tatoeages en heel veel haar’ en een man die naar zeggen uit de buurt komt, vragen aan de boer of hij zijn loods wil verhuren voor het stallen van automaterialen. De boer vertrouwt het niet, hij omschrijft de man als een ‘louche figuur’. Voor het stallen van automaterialen, zo zegt de melkveehouder, is een vergunning van de lokale overheid vereist. Hij wijst de man daarom naar de gemeente. Ze verlaten het erf. Er lijkt weinig aan de hand, totdat de mannen voor een tweede keer terugkomen. Maar dit keer pakken ze het anders aan: ‘We willen graag huren en we willen nu gelijk gaan huren, want we hebben het hard nodig’ zeggen de mannen. Ze bieden direct € 30.000,- contant geld aan om ‘te beginnen'.' 

'We willen graag huren en we willen nu gelijk gaan huren, want we hebben het hard nodig’ zeggen de mannen. Ze bieden direct € 30.000,- contant geld aan om ‘te beginnen'.'

De melkveehouder gaat er niet op in en houdt de mannen van zich af. Hij wordt niet bedreigd en heeft geen onveilig gevoel (‘ze proberen heel aardig te doen’). De mannen komen nog twee keer terug met een wat dringender verzoek; ze geven aan dat het voorstel ‘toch iets is om over na te denken’. Tijdens het vierde en ook laatste bezoek zegt de melkveehouder dat hij al met iemand anders in gesprek is om de loods te verhuren. De mannen zijn daarna nooit meer teruggekomen.

Waarom de mannen op het perceel van de melkveehouder terecht komen weet hij niet; ‘ik denk dat het puur toeval was omdat we aan een grote weg zitten en iedereen gezien heeft dat de caravans weggingen’. De melkveehouder heeft de bezoeken niet gemeld, ook niet aan zijn eigen familieleden, aan wie hij enkel vertelt dat iemand een aanbod heeft gedaan om auto-onderdelen te stallen. De reden waarom de boer de situatie niet bij de lokale overheid of de politie heeft gemeld komt voort uit een eerdere ervaring. Naar aanleiding van een eerdere concrete melding over een hennepplantage in de buurt aan de politie zag de boer niet dat hier iets mee gedaan werd. Hij dacht dan ook: ‘als ze bij die ene melding als niks doen, dan wordt hier ook niets mee gedaan’.

Ons onderzoek

Deze melkveehouder is één van de 12 boeren en tuinders die wij interviewden voor ons onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO). Lees hieronder meer over het onderzoek naar drugscriminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders.

Naar het onderzoek

Herken jij dit?

Ben je als boer of tuinder benaderd door een vermoedelijke drugscrimineel of ben je slachtoffer geworden van drugscriminaliteit en wil je jouw verhaal anoniem met ons delen? Stuur een mail naar  Sanne Groothuis (sgs@tg.nl), één van de auteurs van het rapport, of kijk voor tips op de website van (Z)LTO.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.