Blog Een verhaal van een melkveehouder die door een crimineel is benaderd

Bijna één op de vijf boeren en tuinders geeft aan weleens iemand aan de deur te hebben gehad die zijn/haar boerenschuur of loods wilde gebruiken, waarbij de boer of tuinder vermoedde dat dit verband hield met drugscriminaliteit. Wij haalden persoonlijke verhalen op bij boeren en tuinders hoe zij benaderd zijn om hun boerenschuur te verhuren.

Toegevoegd door Sanne Groothuis op 13 oktober 2020

In deze blogreeks publiceren we enkele unieke verhalen om een beeld te geven hoe drugscriminelen te werk gaan op het platteland en hoe boeren en tuinders hierop reageren. We hopen hiermee mensen bewust te maken van het probleem.

Een verhaal van een melkveehouder die door een crimineel is benaderd

Het verhaal

Rond 2017 loopt een melkveehouder op zijn agrarisch perceel als plots een wit busje langsrijdt en stopt. De man maakt een gemoedelijk praatje met de boer, totdat de vraag gesteld wordt of hij nog een ruimte beschikbaar heeft om te huren. Op dat moment realiseert de boer dat het niet zomaar een praatje is, maar dat het gesprek in verband houdt met druggerelateerde activiteiten.

De melkveehouder wimpelt het gesprek af en maakt tot slot een melding aan de politie. De melkveehouder vertelt ons dat in een periode van 20 jaar, op een dorp van ongeveer 1.400 inwoners, een handjevol voorbeelden te noemen zijn waar boeren betrokken zijn geraakt bij druggerelateerde activiteiten. Toch ziet hij dat agrarische ondernemers in zijn omgeving ‘redelijk’ succesvol zijn en dat er een zekere bewustwording heeft plaatsgevonden waardoor boeren steeds minder ‘voor het karretje worden gespannen’.

'Wij leven met de situatie dat in het buitengebied dingen gebeuren die niet gecontroleerd worden door de overheid. Je probeert je eigen gedrag te wapenen en kijkt uit dat je er zelf geen last van krijgt.’

Ik heb een brede levenservaring en financieel gaat het me redelijk af. Ik heb iets meer gezien van de wereld dan anderen dus je bent meer op je hoede. Van de mensen waarvan je ziet dat ze betrokken zijn geweest, zitten ze wat dat betreft in een andere hoek. Ze hebben een ander soort verhaal. Ze zijn niet scherp op zaken of ze hebben financieel wat zwaar, of omdat ze al in louche handel zitten.'

Ons onderzoek

Deze melkveehouder is één van de 12 boeren en tuinders die wij interviewden voor ons onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO). Lees hieronder meer over het onderzoek naar drugscriminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders.

Naar het onderzoek

Herken jij dit?

Ben je als boer of tuinder benaderd door een vermoedelijke drugscrimineel of ben je slachtoffer geworden van drugscriminaliteit en wil je jouw verhaal anoniem met ons delen? Stuur een mail naar Sanne Groothuis (sgs@tg.nl), één van de auteurs van het rapport, of kijk voor tips op de website van (Z)LTO.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.