Blog Een verhaal van een kalverhouder die door een crimineel is benaderd

Bijna één op de vijf boeren en tuinders geeft aan weleens iemand aan de deur te hebben gehad die zijn/haar boerenschuur of loods wilde gebruiken, waarbij de boer of tuinder vermoedde dat dit verband hield met drugscriminaliteit. Wij haalden persoonlijke verhalen op bij boeren en tuinders hoe zij benaderd zijn om hun boerenschuur te verhuren.

Toegevoegd door Sanne Groothuis op 13 oktober 2020

In deze blogreeks publiceren we enkele unieke verhalen om een beeld te geven hoe drugscriminelen te werk gaan op het platteland en hoe boeren en tuinders hierop reageren. We hopen hiermee mensen bewust te maken van het probleem.

Een persoonlijk verhaal van een kalverhouder uit West-Brabant over de benadering van een vermoedelijke drugscrimineel over ingraven hennepcontainer

Het verhaal

Een lokale aannemer van een sloopbedrijf komt in de zomer van 2014, tegen het einde van de middag het erf op van de kalverhouder. De kalverhouder vertelt ons veel met onderaannemers en ZZP’ers te werken en dat rond deze tijd de dag met hen – 'onder het genot van een flesje bier'- wordt geëvalueerd. De boer kent de man van de lokale verhalen uit het dorp en zijn eigen wilde indianen verhalen over zijn rol in het drugscircuit.

Kortgeleden was dezelfde man op het erf vanwege het storten van sloophout op het erf, voor de openhaard van de boer. 'Hij moet gezien hebben dat we een stal aan het verbouwen en bijbouwen waren. In eerste instantie kwam hij met de vraag of hij het grondwerk mocht doen. Dat was een aftastende vraag. Nee, dat was allemaal geregeld zei ik. Terwijl de andere mannen vertrekken zegt hij: 'ik kom hier vannacht een container ingraven.’ Dat was geen vraag, zo vertelt de boer ons. De man biedt geen geld aan en er is hier nooit eerder over gesproken. ‘Wij wisten dondersgoed waar het over ging zonder dat daar een woord over gevallen is. Ik wist gelijk dat het om hennep ging. Die container graven ze dan voordat het beton wordt gestort zodat hij niet te vinden is met de helikopter. Dan zit de container onder de koeien en de mest’.

'Terwijl de andere mannen vertrekken zegt hij: 'ik kom hier vannacht een container ingraven'.’

De boer vertelt verder: ‘van verhalen weten we dat hij dat op meerdere plekken doet. Wij weten dat hij bij zijn moeder op het erf ook een container heeft geplaatst. De politie heeft dat uit de grond gehaald. Dat is bekend hier in de omgeving. Ik heb liever dat je vertrekt, want dat gaan we niet doen heb ik gezegd. Het gesprek duurde in totaal een half uur en er zijn voor de rest geen bedreigende woorden gevallen. Maar daar stonden mijn oren wel van te klapperen zeg. Ik ken hem. Het is een lokale aannemer, maar ik ben nooit bij hem op de koffie geweest. Ik zie hem nog wel regelmatig, maar daar wordt niet over gesproken.’

De boer denkt dat de man dit juist doet bij boeren waar hij eerder is langs geweest. Volgens de boer creëert hij daarmee vertrouwen en is zijn gezicht bekend bij de boeren. Op deze manier kan de man gemakkelijk op het erf van een boer komen. Hij vertelt verder; ‘misschien dacht hij dat ik het financieel zwaar had omdat ik aan het verbouwen was’.

'Ik zie hem nog wel regelmatig, maar daar wordt niet over gesproken.’

Op de vraag of de boer dit ooit gemeld heeft zegt hij het volgende: ‘Ik heb dit verhaal ooit wel eens naar buiten gebracht naar mijn broer. Hij kent een collega van de man en zo is dat verhaal vorig jaar bij hem teruggekomen. Tussen 03.00 en 04.00 uur begin ik altijd met werken en daar stond hij ineens. Toen heeft hij mij wel bedreigd. 'Ik hoor dat je verhalen rondgooit. Dat moet je niet doen want dan loopt het verkeerd af'. Hij stond een centimeter van mijn neus af. Dat doe je niet als je iemand niet wilt intimideren. Ik heb met beide niks gedaan. Dat doe ik eigenlijk ook voor mijn zelfbescherming. Als ik dit nu ga melden, dan weet hij dat hij uiteindelijk bij mij terechtkomt. Ik zou anno 2020 zoiets niet melden uit zelfbescherming. Ik denk niet dat de politie mijn veiligheid kan garanderen.’

Ons onderzoek

Deze kalverhouder is één van de 12 boeren en tuinders die wij interviewden voor ons onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO). Lees hieronder meer over het onderzoek naar drugscriminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders.

Naar het onderzoek

Herken jij dit?

Ben je als boer of tuinder benaderd door een vermoedelijke drugscrimineel of ben je slachtoffer geworden van drugscriminaliteit en wil je jouw verhaal anoniem met ons delen? Stuur een mail naar Sanne Groothuis (sgs@tg.nl), één van de auteurs van het rapport, of kijk voor tips op de website van (Z)LTO.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.