TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Een verhaal over een paardenhouder die door een crimineel is benaderd

    Bijna één op de vijf boeren en tuinders geeft aan weleens iemand aan de deur te hebben gehad die zijn/haar boerenschuur of loods wilde gebruiken, waarbij de boer of tuinder vermoedde dat dit verband hield met drugscriminaliteit. Wij haalden persoonlijke verhalen op bij boeren en tuinders hoe zij benaderd zijn om hun boerenschuur te verhuren.

    Toegevoegd door Sanne Groothuis op 13 oktober 2020

    In deze blogreeks publiceren we enkele unieke verhalen om een beeld te geven hoe drugscriminelen te werk gaan op het platteland en hoe boeren en tuinders hierop reageren. We hopen hiermee mensen bewust te maken van het probleem.

    Een persoonlijk verhaal van een paardenhouder uit Oost-Brabant over de benadering van een vermoedelijke drugscrimineel voor verhuur van een boerenschuur

    Het verhaal

    ‘Als boer en tuinder kom ik bij verschillende bedrijven langs. Zo ook 2,5 jaar geleden.’ Zo begint het verhaal van een paardenhouder over een boer wiens schuur is gebruikt voor drugsproductie. Hij vertelt dat hij al langere tijd langskwam bij de boer over wie dit verhaal gaat. De vrouw van de desbetreffende boer zit wegens een ernstige ziekte in een rolstoel. Via het internet vonden ze een vrouw die hulp aanbod en iets had om pijn te verlichten. De twee vrouwen raken steeds meer bevriend. Tegelijkertijd raakt de boer, onder andere door de ziekte van zijn vrouw, steeds meer in financiële nood. De hulpverstrekkende vrouw, die regelmatig op het erf te vinden was, ziet dit, alsook de leegstaande schuur van de boer. Op een gegeven moment vraagt ze aan de boer of hij zijn leegstaande schuur niet wil verhuren aan kennissen van haar.

    De boer gaat in op het aanbod en verhuurt zijn schuur, zonder te weten waarvoor het uiteindelijk gebruikt zou worden: een hennepkwekerij. Hij had al stroom in zijn schuur, maar daar moesten zwaardere stroomkabels naartoe om de kwekerij te laten functioneren. Dat zouden de mannen die de schuur huurden wel even regelen. ’s Avonds laat komt een bus van een energieleverancier langs. De boer vroeg zich af of de buurt soms last heeft van een stroomstoring, maar niets blijkt minder waar. De monteur komt namelijk de zware elektriciteitskabels naar achteren aanleggen. De paardenhouder, verteller van dit verhaal, verdenkt de monteur ervan onder druk te staan van de criminelen en verplicht onderdeel te zijn van het criminele netwerk. De paardenhouder vertelt: ‘die hebben ze ook in de tang. Die heeft het één keer gedaan en dat moet hij blijven doen. Het zijn loopjongens en het is de vraag of die loopjongens er ook vanaf komen. Zo proberen ze allerlei poppetjes binnen te krijgen en die poppetjes kunnen daar niet meer vanaf.’

    Elke keer dat de boer de huurders probeert te bereiken krijgt hij geen respons. ‘Je kan ze nooit bellen want ze bellen jou. En als je datzelfde nummer terugbelt, is het nummer inactief. Ze gebruiken elke keer een ander nummer’, zo vertelt de paardenhouder. De boer krijgt na enkele maanden bedenkingen en zegt tegen de huurders dat hij wil stoppen. Aansluitend komen verschillende ‘grote mannen’ naar de boer toe. Ze vertellen hem dat de vorige oogst niet goed is verlopen, maar dat hij toch doorbetaald heeft gekregen. Ze dwingen af om nog één keer te oogsten om zo ‘de zaak recht te trekken’. Bij de laatste oogst zegt de boer ermee te stoppen. Het lukt hem de criminelen te weren, ze blijven enkele dagen weg. Totdat de honden ’s avonds beginnen te blaffen: de schuur staat volledig in brand. Aangestoken: ‘Wij niks, jij niks’ is het credo.

    'Het is stom geweest, ik weet het. Ik heb er geld aan verdiend, maar het heeft mij een hoop trammelant opgeleverd.'

    Achteraf vertelt de boer aan de paardenhouder: ‘Het is stom geweest, ik weet het. Ik heb er geld aan verdiend, maar het heeft mij een hoop trammelant opgeleverd.’ ‘Als ik bij hem aan de keukentafel zit kijkt hij nog steeds over zijn schouder en op het erf. Ik zie aan zijn blik dat hij angst heeft over wat er nu op zijn erf komt oprijden. Hij is bang dat ze terugkomen’, zegt de paardenhouder tegen ons.

    Ons onderzoek

    De paardenhouder die dit verhaal vertelde is één van de 12 boeren en tuinders die wij interviewden voor ons onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO). Lees hieronder meer over het onderzoek naar drugscriminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders.

    Naar het onderzoek

    Herken jij dit?

    Ben je als boer of tuinder benaderd door een vermoedelijke drugscrimineel of ben je slachtoffer geworden van drugscriminaliteit en wil je jouw verhaal anoniem met ons delen? Stuur een mail naar Sanne Groothuis (sgs@tg.nl), één van de auteurs van het rapport, of kijk voor tips op de website van (Z)LTO.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen