TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog 1 uit een reeks van 3 Context van je programma van groot belang

    Er is veel ervaring in hoe je programma's opzet en managet. Het succes van programma’s is echter niet alleen afhankelijk van de aanpak, maar ook van de context waarin het programma wordt uitgevoerd.

    Toegevoegd door Helmuth Stoop op 24 april 2020

    Die context bestaat uit de organisatie(s) zelf en de kenmerken die de organisatie zo uniek maken. Juist die kenmerken hebben grote invloed op hoe de mensen binnen een organisatie reageren op een programma. Welke organisatiekenmerken zorgen er nu voor dat programma’s slagen of mislukken? Het KOMPAS is een analysemodel om de huidige mate van programmavriendelijkheid van jouw organisatie te bepalen én te zoeken naar de hefboom voor (verdere) professionalisering. Het helpt je inzicht te krijgen in de elementen van de organisatie die belemmerend en bevorderend zijn voor programmatisch werken. Daar waar ‘de naald van een kompas’ normaliter altijd de juiste richting aangeeft, is dat hier anders. Het geeft inzicht en een richting. Niet dé richting, want er is niet één waarheid voor de te kiezen aanpak voor professionalisering en in te zetten interventies.

    Organisatiekenmerken in de eigen taal van de organisatie

    In gesprek met collega-adviseurs en medewerkers van overheidsorganisaties hebben wij hen gevraagd naar de plussen en minnen in organisaties voor het werken in, aan en met programma's. Met in het achterhoofd de zes bekende organisatie-elementen: strategie, structuur, systemen, cultuur, personeel en managementstijl. Dit leverde een enorme variëteit op. Niet alleen aan kenmerken zelf die de programmavriendelijkheid beïnvloeden, maar ook in de formulering van de elementen. Iedereen hanteert net een andere blik.

    ‘Voor een goed programma moet er gelijkwaardigheid bestaan tussen de programmamanager en de opdrachtgever.’

    Herkenbaarheid staat voorop

    Als mensen in alle openheid met elkaar in gesprek gaan over die elementen en onderliggende kenmerken, wordt helder welke een belemmerende rol spelen en welke een succesfactor zijn voor een programma. Door die analyse met elkaar te maken, betekenis te geven aan de uitkomsten en dat te doen in de eigen taal van de organisatie, ontstaat herkenbaarheid en overeenstemming over de minnen en plussen. In de eigen formulering en met begrip van de eigen situatie. Daardoor kun je samen beter nadenken over hoe je een programma met zo min mogelijk gedoe passend kunt maken voor die organisatie. Dat is belangrijk, want een programma draaien is al moeilijk genoeg.

    ‘Klussen worden makkelijk programma genoemd, maar er is geen eenduidige taal en begrippenkader in de organisatie.’

    Van barrière naar snelweg

    Met het KOMPAS willen we recht doen aan de variëteit aan organisaties waarbinnen programma's worden uitgevoerd. Elke organisatie heeft zijn eigen karakteristieken, zijn eigen dynamiek en heeft daardoor een variëteit aan belemmerende en bevorderende eigenschappen voor het werken in, aan en met programma’s. Het KOMPAS biedt het een meervoudige kijk op alle organisatie-elementen zodat je als programmamanager beter gesteld staat voor de opgave. En als organisatie, die het werken in, aan en met programma’s faciliteert, gerichter kunt interveniëren. Een programmavriendelijkere organisatie leidt tot betere programma’s.

    kompas-klein

     

    ‘Belangrijk is dat iedereen beseft dat programmamanagement een hulpmiddel is en geen doel op zich.’

    Tip: kijk buiten de kaders van het programma

    Onze tip voor organisaties die succesvol willen werken in, aan en met programma’s: kijk ook buiten de kaders van een individueel programma. Een belemmering voor het programma kan ook zittten in de hardnekkige kenmerken van de eigen organisatie. Een bredere blik kan een veel snellere en makkelijkere weg opleveren naar succes in een programma.

    Indien je graag op de hoogte gehouden wilt worden van het vervolg op dit blog of als je vragen hebt hoe je het KOMPAS zelf kunt toepassen in de praktijk, stuur mij dan een berichtje. Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theo van der Tak.

    Lees ook de andere blogs in deze reeks:

    Essenties van programmamanagement

    In ons white paper ‘Essenties van programmamanagement’ beschrijven we welke thema’s relevant zijn bij het opzetten en managen van een programma. Het white paper is een compilatie van hetgeen in de afgelopen 25 jaar is bedacht, ontworpen en doorontwikkeld. De praktijk van programma’s is daarbij steeds de basis.

    Download white paper 

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen