TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

  Waar wij aan werken

  Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

  Wie we zijn

  Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

  ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

  Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

  Recente vacatures

  Executive search

  Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

  Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

  Solliciteer nu
  Aanbesteden en contracteren

  Jurist

  Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

  Solliciteer nu

  Blogreeks Bouw continu aan vertrouwen in je programma

  Vertrouwen is het mentale fundament onder je programma en daarmee een thema waar je in je leiderschap als programmamanager voortdurend mee te maken hebt. Het speelt in de relatie met een opdrachtgever, in de samenwerking in een programmateam, in de verhouding met de staande organisatie en in de samenwerking met andere partijen. In een setting waarin mensen in een beperkt tijdsbestek een complexe opgave met elkaar moeten realiseren en relaties voortdurend veranderen, is vertrouwen een cruciale en tevens fragiele factor.

  Toegevoegd door Helmuth Stoop op 17 juni 2021

  In de psychologie wordt vertrouwen omschreven als ‘geloven dat de persoon die men vertrouwt zal doen wat men van hem verwacht’. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn eerlijkheid, integriteit, het geloof dat iets goed zal gaan, veiligheid, trouw en het gevoel op iemand te kunnen rekenen. Het gaat ook om iemands bereidheid om afhankelijk te zijn van de daden van een ander. En om de verwachting dat degene die je vertrouwt zal handelen op een manier die jou niet zal benadelen, met het risico in een nadelige positie te belanden als de ander dit wel doet.

  Positief effect vertrouwen

  In programma’s speelt vertrouwen dan ook een belangrijke rol, omdat daarin per definitie mensen iets met elkaar gaan doen. Vertrouwen is de basis voor samenwerking in en rond het programma. Als het vertrouwen in een programma(manager) een deuk oploopt, dan wordt het programma minder vitaal en krachtig. In een samenwerking waarin vertrouwen de basis is, verlopen zaken gemakkelijker, met minder controle, afstemming en gedoe. Vertrouwen heeft een positief effect op de snelheid van handelen en daarmee op de resultaten in een samenwerking. Beschadigd vertrouwen kan voor veel trammelant zorgen.

  Vertrouwen laten groeien

  Het tijdelijke karakter van programma’s en het feit dat mensen hierin misschien wel voor de eerste en enige keer met elkaar samenwerken, maakt dat vertrouwen er niet zonder meer ís en ook niet zomaar ineens; vertrouwen moet groeien. Dat betekent dat je als programmamanager continu moet werken aan de volgende ingrediënten:

  • Vertrouwen in jezelf, competentie.
  • Oprechte interesse in en nieuwsgierigheid naar de ander.
  • Betrouwbaarheid, geloofwaardigheid, integriteit.
  • Openheid, transparantie, eerlijkheid, kwetsbaarheid.
  • Resultaten laten zien, voortgang boeken.
  Bouwen aan vertrouwen in je programma

  Vertrouwen in een relatie (en dus inschatten dat de ander welwillend tegenover jou staat en ten gunste van jou zal handelen) kan goed samengaan met een zekere waakzaamheid en wantrouwen (inschatten dat de ander door omstandigheden en belangen ten nadele van jou kan handelen). De vraag bij het aangaan van samenwerkingsrelaties is dan ook in hoeverre we ons kunnen overgeven aan die relatie (vertrouwen) en in welke mate we onszelf en onze achterban willen behoeden voor de mogelijke risico’s ervan (waakzaamheid, wantrouwen).

  Werk vanuit de bedoeling van de opgave

  Voor mij is vertrouwen een van de succesfactoren voor programma’s. Het idee dat je een programma vanuit een controleparadigma kunt managen, is achterhaald. Daarvoor kent een programma te veel complexiteit en beweeglijkheid. Alles willen beheersen, zal ervoor zorgen dat je te langzaam gaat. Het wordt er ook bepaald niet gezelliger van. Natuurlijk, op sommige terreinen moet je goede checks and balances inbouwen, bijvoorbeeld als het gaat om de financiën, maar die mogen niet de overhand krijgen.

  De uitdaging is te werken vanuit de bedoeling van de opgave, vanuit gezond vertrouwen in elkaar, en daarbij de systeemwereld (met zijn regels en procedures) enigszins in toom te houden. Het spreekwoord ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’ geeft aan dat het opbouwen van vertrouwen vaak veel tijd kost. En daaraan ontbreekt het in de meeste programma’s. Er moet vaak snel iets gebeuren en er is geen tijd te verliezen. Het is dan ook een flinke uitdaging om voldoende aandacht te schenken aan de verschillende ingrediënten van vertrouwen. Wees je er daarbij van bewust dat kleine interventies in de dagelijkse praktijk vaak de grootste impact hebben.

  Boek Leiderschap van programmamanager

  De programmamanager als toppresteerderEr is inmiddels veel gepubliceerd over de methodische kant van programmamanagement, maar veel minder over de rol en het leiderschap van de programmamanager. Met dit boek Leiderschap van de programmamanager vullen we die lacune op. Cruciaal, want de programmamanager maakt het verschil tussen succes en falen van programma’s. Bestel het boek.

  Blogreeks

  In een blogreeks nemen Hans Frints en ik je mee in het leiderschap van een programmamanager en wat nodig is om te bouwen aan jouw professionele identiteit. We gaan onder andere in op wat het leiderschap van een programmamanager kenmerkt, hoe belangrijk integriteit is en hoe je dit goed onderhoudt. Wil jij de volgende blogs automatisch in je mail ontvangen? Vul dan onderstaand formulier.

  Lees ook de andere blogs in deze reeks:

  Ja, ik ben geïnteresseerd

  Neem contact op met

  Alle mensen

  Neem contact op met

  Alle mensen