Gemeente Tilburg Second opinion uitbreiding Poppodium 013

De gemeente Tilburg investeert in de verbouwing en uitbreiding van Poppodium 013.

Foto: Anthony Delanoix

De raad heeft met het investeringsplan ingestemd nadat adviseurs van TwynstraGudde een second opinion hebben gegeven over de haalbaarheid.

De opdracht

Poppodium 013 wordt (na Paradiso en de Melkweg) het derde poppodium van Nederland genoemd. Voor de gemeente Tilburg is het dus een zeer belangrijke accommodatie. Om die positie te behouden moet 013 meegaan met de veranderende wereld van de popmuziek en ingrijpend worden verbouwd. De organisatie 013 heeft hiervoor een businessplan gemaakt: samenvoeging van de twee kleinere zalen tot één zaal voor 700 mensen, uitbreiding van het gebouw zelf en uitbreiding van de grote zaal tot een capaciteit 3200 concertgangers. Met de uitbreiding denkt 013 dat ook de financiële prestaties zullen verbeteren. De gemeente - gebouweigenaar en financier – wilde zich een onafhankelijk oordeel vormen over de haalbaarheid van het plan. In 2013 voerde TwynstraGudde op haar verzoek een second opinion uit.

Onze visie

Investeringen in cultuurgebouwen zijn in deze tijd geen vanzelfsprekendheid. Middelen zijn schaars en de onzekerheden vaak groot. Onze second opinion heeft zich daarom toegespitst op het risicoprofiel van de investering in Poppodium 013. Met name de toekomstige exploitatie is van belang omdat die invloed heeft op de meerjarige afspraken met de gemeente zoals de cultuursubsidie en het gebouwonderhoud.

De aanpak

In het businessplan voor aanpassing en uitbreiding van 013 zijn de prognoses voor de toekomstige exploitatie onderbouwd. Wij hebben de kwaliteit van dit plan beoordeeld op basis van de volledigheid van de aangeleverde gegevens, de juistheid van de onderbouwing en de aannemelijkheid dat de prognoses worden gerealiseerd. In de toets hebben wij een scherp onderscheid gemaakt tussen de kwaliteit van de investeringsraming en de kwaliteit van de exploitatie. Naast onze kennis van bedrijfsvoering hebben we daarbij specifieke kennis van de cultuursector ingebracht.

Het resultaat

Door een businesscasebenadering te kiezen, hebben we een integraal beeld gegeven van het plan voor uitbreiding. We hebben dat in een compacte rapportage aan de gemeente gepresenteerd. Hoofd- en bijzaken zijn daarin duidelijk gescheiden. Mede op basis van ons onderzoek heeft de gemeenteraad eind 2013 ingestemd met het investeringsplan. Eind 2015 wordt het vernieuwde 013 opgeleverd.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.