Verhalen uit de praktijk Wonen, zorg en welzijn voor ouderen

Verbinding zoeken en samen optrekken voor de zorg van morgen. Denken mét ouderen en niet óver. Klein beginnen in plaats van groots en meeslepend. Niet vanuit rollen en structuren, maar vanuit de opgave handelen. Dat zijn elementen van het antwoord op prangende vragen over wonen, zorg en welzijn voor ouderen. Het lijkt een open deur, maar niets is minder waar. Inspirerende professionals en ouderen laten zien hoe weerbarstig de praktijk is en hoe zij met visie, durf en volharding een weg vinden. Deze interviews plaatsten we stuk voor stuk online, en deze zijn nu, aangevuld met artikelen van onze TwynstraGudde adviseurs, gebundeld in een fysiek magazine.

In de tijd van Ot en Sien ging je na je pensionering linea recta naar het rusthuis. Daar werd je de rest van je leven verzorgd. Je hoopte op een goed rusthuis, waar je niet te veel aan banden werd gelegd en je min of meer je eigen leven kon voortzetten. De woning die je achterliet, was voor een nieuw gezin. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. Dé oudere bestaat niet meer. We weten dat iedereen andere wensen heeft en het lijkt erop dat die het best worden vervuld door zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. 

Pioniers die een andere weg kozen

We spraken met pioniers die een andere weg kozen: ouderen en professionals van zorgaanbieders, woningcorporaties en gemeenten. Hun boodschap: denk vanuit het perspectief van de ouderen. Niet vanuit het perspectief van regels, structuren en eilandjes. Het systeem mag geen belemmering vormen voor een goede oplossing. 

Durf en verbeeldingskracht

Denken vanuit ouderen, visie en samenwerken. Het zijn clichés. Maar in de praktijk zie je vaak eilandgedrag waarbij structuren, financiering en wet- en regelgeving leidend zijn. Het vergt durf en verbeeldingskracht om een eigen koers te kiezen en de opgave centraal te blijven stellen. De gesprekken die we hebben gevoerd met ervaringsdeskundigen en professionals laten dat zien.

Hét magazine over wonen, zorg en welzijn voor ouderen

Wonen, zorg en welzijn voor ouderenDé informatiebron met waardevolle, praktische inzichten en handvatten uit de praktijk. Onderaan deze pagina vind je alle interviews uit de interviewreeks online. Je kunt nu ook een digitale versie van ons magazine downloaden.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.