TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Zonder goede projectmanagers geen vooruitgang in de zorg

    Wie zijn voor het omgaan met veranderingen in de zorg belangrijker: zorgprofessionals die hun vak verstaan en weten wat patiënten nodig hebben, of projectmanagers die weten hoe ze een verandering tot een klinkend resultaat kunnen brengen?

    Toegevoegd door Douwe Hatenboer op 16 april 2019

    Steevast komt deze vraag op tafel zodra blijkt dat een zorgproject niet het gewenste effect oplevert. Alle inzet van mensen en middelen ten spijt. Toch is het een onzinnige vraag. Het is duidelijk dat projectmanagers geen patiënten beter maken. Net zomin kunnen artsen zonder een goede organisatie hun werk doen.

    Met de huidige snelheid van ontwikkelingen zal de roep om projecten alleen maar toenemen. Of het nu gaat om projecten die nieuwe behandelingen een plaats geven of projecten om de zorg steeds beter te organiseren. Daarom is het weinig productief naar elkaar te wijzen. Het is beter om te kijken hoe beide expertises elkaar versterken. Hoe kunnen zorgprofessionals en projectmanagers elkaar bij de opzet en uitvoering van projecten aanvullen? Met de kracht van beide kanten is succes binnen bereik. Het is mijn ervaring dat we daarbij moeten acteren op drie kenmerken die typerend zijn voor de zorgwereld.

    Kwetsbaar evenwicht projecten

    Een eerste typering is dat zorgprojecten vertrekken vanuit een kwetsbaar evenwicht. Middelen zijn bijvoorbeeld beperkt beschikbaar. Nu is dat bij projecten in andere sectoren niet anders, alleen zijn zorginstellingen een glazen huis. De maatschappij ziet er stevig op toe dat het geld maximaal naar de directe patiëntenzorg gaat. Zeker met de huidige personeelstekorten. Maar wil je een project tot een goed einde brengen, dan is daar geld voor nodig en wordt personeel tijdelijk aan de directe zorg onttrokken. Hun input is immers nodig voor het omgaan met ontwikkelingen.

    Om medewerking te krijgen begeeft de projectmanager zich in dit kwetsbare evenwicht. Een goede projectmanager kent diverse technieken en instrumenten om resultaten te bereiken en kan bewust afwegen welke inspanning nodig is. Wat is minimaal nodig voor een maximaal resultaat?

    Managers hebben beperkte invloed

    Een tweede typering is de beperkte invloed van management binnen zorginstellingen. De focus van zorgprofessionals ligt namelijk bij de patiënt. Voor het bestuur, vaak opdrachtgever van projecten, is dat een flinke uitdaging. Er valt bij zorgprofessionals weinig af te dwingen. Ook daarin verschilt de zorg van veel andere sectoren.

    In de projectmanagementtheorie staat het thema ‘Opdrachtgeverschap’ met reden centraal. Kunnen en mogen beslissen is bij de opzet en uitvoering van een project essentieel en je moet kunnen schakelen wanneer de opdrachtgever beperkte invloed heeft. Een goede projectmanager anticipeert hierop. Bijvoorbeeld door een vorm van duaal opdrachtgeverschap te introduceren vanuit de bestuurlijke én medische invalshoek en door te acteren op de nadelen hiervan.

    De juiste stuurmanskunst

    Een derde typering is de structuur van zorgorganisaties. Vaak zijn die georganiseerd in onderdelen of divisies met veel autonomie. Die structuur maakt zorginstellingen sterk omdat kennisverdieping mogelijk is en resultaten toerekenbaar zijn. Aan de andere kant creëert het muren: op divisieniveau is alles goed voor elkaar, maar op instellingsniveau is er nog veel te winnen.

    Zorgprojecten vinden vaak plaats over de grenzen van divisies. Om die grenzen te slechten, moet de verandering goed in de steigers worden gezet. Ten eerste is een krachtige projectmatige definitie van het beoogde resultaat nodig. Krachtig om door de divisiestructuur heen te breken, maar tegelijk flexibel om te kunnen reageren op ontwikkelingen die zich in de loop van een project voordoen. Ten tweede moet er een sterke projectorganisatie opgericht worden die respect heeft voor draagvlak én niet verzandt in besluiteloosheid. Het is een kwestie van navigeren op een drukke vaarroute. Een goede projectmanager beschikt daartoe over de juiste stuurmanskunst.

    De combinatie leidt tot succes

    Professionele aandacht voor veranderingen is waardevol. Vanuit alleen zorgervaring kom je niet door het spanningsveld heen. Het omgekeerde is zeker ook waar: een projectmanager zonder feeling met de zorg spartelt als een vis op het droge. Alleen de combinatie zal tot succes leiden. Een combinatie waarmee zorginstellingen zich tijdig aan kunnen passen en nieuwe ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet kunnen treden!

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen