Blog Invoering Omgevingswet vertraagd? Benut deze adempauze en geef dan extra gas!

Minister van Veldhoven heeft laten weten de formele invoering van de Omgevingswet uit te willen stellen. Er is meer tijd nodig om het digitale fundament (DSO) op orde te krijgen en de coronacrisis vraagt nu om andere prioriteiten. Daarmee loopt de grootschalige wetswijziging opnieuw vertraging op. Maar er is geen enkele reden om de voet echt van het gas te halen. De doelen van de wet staan immers nog fier overeind. In deze adempauze is er wel een kans voor heroriëntatie om daarna doelgerichter door te gaan.

Toegevoegd door Pim Nijssen op 3 april 2020

De Omgevingswet staat niet op zichzelf. Het is een reactie op de veranderende maatschappelijke context waarin wij ons bevinden. Een context waarin burgers vragen om meer verantwoordelijkheid, er behoefte is aan maatwerk, meer moet worden samengewerkt en de rol van de overheid verandert. Ik zie veel van onze opdrachtgevers vol enthousiasme en energie werken aan het vormgeven van hun nieuwe rol. Er wordt geëxperimenteerd en onderzocht, geparticipeerd en samengewerkt, gevallen en weer opgestaan. De eerlijkheid gebiedt echter ook te zeggen: de meeste overheidsorganisaties werken knetterhard en hebben toch ook nog behoorlijk wat werk te verzetten. Een adempauze is dan prettig.

omgevingswet uitgesteld

In tijden van crisis ontstaat ruimte voor verandering

We zijn een land in transitie. En ook al voelt het momenteel alsof de wereld even stilstaat, de coronacrisis zal deze transitie – hoe wrang ook – versnellen. In tijden van crisis zijn mensen meer ontvankelijk voor verandering. De huidige adempauze biedt ruimte voor heroriëntatie op de implementatie van de wet. De ingezette eindsprint om de instrumenten en systemen op orde te krijgen (de door de vorige Minister genoemde 20% van de opgave) kan nu worden omgezet in focus op die belangrijke overige 80%: het “anders werken”.

Benut deze adempauze voor heroriëntatie

Juist nu ontstaat er dus tijd en ruimte om na te denken over nieuwe manieren van werken. Over hoe opgavegericht we willen gaan werken? Wat is onze visie op participatie? En over de vraag hoe effectief wij kunnen samenwerken? En juist nu ontstaat de mogelijkheid deze opgaven nog beter te verweven met andere lopende veranderprocessen in de organisatie.

Ik roep alle overheidsorganisaties dan ook op: benut deze adempauze en geef daarna extra gas op de verandering!

Lees hier meer over in onze gratis quickscan, die je helpt deze herorientatie goed te benutten. Iemand nodig om mee te sparren? Ik sta altijd open voor een vrijblijvende (digitale) koffieafspraak.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.