Koninklijke Marechaussee Met spelsimulaties de Marechaussee helpen veranderen

De organisatie van de Koninklijke Marechaussee verandert: van gebiedsgebonden werken naar informatiegestuurd optreden (IGO). 

Met simulaties heeft TwynstraGudde ondersteuning gegeven aan besluitvorming over, het testen van en het oefenen met het nieuwe sturingsconcept.

De opdracht

De Koninklijke Marechaussee vanouds in vijf districten met elk een aantal brigades. Daarnaast zijn er enkele eenheden met een specifieke taak. Iedere brigade of eenheid heeft eigen mensen en middelen. Dat gaat veranderen. Straks is er één landelijk commandocentrum en kunnen mensen in alle brigades worden ingezet. Doel is een flexibele organisatie die snel kan reageren. De marechaussee vroeg TwynstraGudde met spelsimulaties deze verandering in de organisatie te begeleiden.

Onze aanpak

Adviseurs van TwynstraGudde hebben uitvoerig met de Marechausseeraad gesproken over hoe de nieuwe situatie eruit zal zien. Met het tekenen van een ‘schematic’ hebben we dat gevisualiseerd. Dit heeft geholpen om het nieuwe sturingsconcept te detailleren en te verfijnen. Vervolgens hebben we een spelsimulatie (We go IGO) ontwikkeld om te testen of het sturingsconcept in de praktijk zou kunnen werken. In het spel, dichtbij de werkelijkheid, hebben we de belangrijkste processen van het nieuwe concept met alle deelnemers uitgeprobeerd. Deze simulatie leverde ook aandachtspunten voor de inrichting en implementatie van IGO op. Ten slotten hebben we een spelsimulatie ontwikkeld om brigadeleiding en teams van de Koninklijke Marechaussee effectief voor te bereiden op de nieuwe situatie. Wat is in deze verandering het nieuwe gewenste gedrag en wat is het gedrag waar afscheid van genomen moet worden?

Het resultaat

Met de schematic is de complexe besluitvorming over de nieuwe wijze van aansturing versneld. Enkele omissies zijn aan het licht gebracht zodat die konden worden gerepareerd. De spelsimulatie liet daarna zien dat de nieuwe wijze van aansturing in de praktijk kan werken. Door te oefenen zijn brigadeleiding en teams hierop voorbereid. De nieuwe wijze van aansturing kan nu verantwoord worden ingevoerd. De Marechaussee beschikt nu zelf over de simulatie. We hebben bovendien interne spelleiders opgeleid die het spel zelfstandig kunnen toepassen.

Waarom TwynstraGudde?

TwynstraGudde combineert ervaring met spelsimulaties en kennis van organisatiekunde en verandermanagement. We beschikken bovendien over uiteenlopende simulaties die op maat kunnen worden gemodelleerd. Verder hebben we veel ervaren spelleiders waardoor grote groepen er tegelijk mee aan de slag kunnen.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.