AkzoNobel Specialty Chemicals, Gemeente Deventer, Herstructureringsmaatschappij Overijssel en de provincie Overijssel High Tech Campus Akzo Nobel

Aan de IJssel te Deventer werd in 1838 gestart met de productie van peroxiden voor het bleken van meel want witbrood moest ook echt wit zijn, en niet grijs of grauw. Bijna 200 jaar later is de productie van peroxiden naar Mexico verplaatst en sluit het 9 hectare grote fabriekscomplex van AkzoNobel.

De AkzoNobel Research en Developmentvestiging van Speciality Chemicals met ruim 300 medewerkers in Deventer wordt een broedplaats voor open innovatie in chemie en technologie. Wat de High Tech Campus is voor Philips, moet S/park worden voor AkzoNobel, dat is hun ambitie.

In december 2017 hebben AkzoNobel Specialty Chemicals, de gemeente Deventer, de Herstructureringsmaatschappij Overijssel en de provincie Overijssel een overeenkomst getekend om samen het S/park te ontwikkelen. Zij investeren hierin samen ruim 25 miljoen euro.

Gregor Heemskerk is in staat publieke en private partijen te verbinden. Wat ook helpt is de expertise van TwynstraGudde op het gebied van innovatieclusters en campusontwikkelingen.
Rolf Teunis, adviseur Economie bij de provincie Overijssel

Het centrum positioneert zich als the place to go in Europa voor de meest veeleisende chemie en technologie (chemtech) waar veiligheid, procesbeheersing en kennis van wet- en regelgeving van essentieel belang zijn. Op het centrum kunnen jonge bedrijven samen met AkzoNobel nieuwe toepassingen en producten in de chemie ontwikkelen en opschalen. Bedrijven, kennisinstellingen, (startende) ondernemers, investeerders en studenten krijgen toegang tot een werkomgeving die onder meer bestaat uit een groot kennis- en bedrijvennetwerk, speciale onderzoeksfaciliteiten, zoals het unieke veiligheidslaboratorium, het analytisch lab, proeffabrieken met mogelijkheden om productie op te schalen en onderwijs- en trainingsvoorzieningen.

 

Gregor Heemskerk is een regisseur die het vertrouwen kreeg van alle partijen en actief naar oplossingen heeft gezocht. Mede daardoor is het de vier partijen gelukt om binnen de deadlines een overeenkomst te sluiten en tot besluitvorming te komen.
Peter J. Nieuwenhuizen, corporate director RD&I and Sustainability for AkzoNobel Specialty Chemicals

Om het initiatief te versnellen is Gregor Heemskerk van TwynstraGudde is gevraagd om als onafhankelijke procesregisseur de publiek private samenwerking en financiering van het open innovatie centrum vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Samen met advocaat Manfred Fokkema van Infense Advocaten heeft Gregor Heemskerk de knelpunten geïnventariseerd, oplossingen verkend en compromissen gesloten.

TwynstraGudde is expert op het gebied van campusontwikkelingen en innovatieclusters. Door ons werk voor o.a. Brainport Industries Campus (Eindhoven), Social Enterprise Campus (Apeldoorn), The Hague Humanity Hub, Maintenance Value Park (Terneuzen), Green Park Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek, Utrecht Science Park, The Hague Security Delta, Delftech Park (Delft), Flevo Campus Almere, S/park, Foodlab Hoeksche Waard, Hilversum Media Park en Innovatiecluster Lelystad Airport weten wij dat elke situatie uniek is en een aanpak op maat vraagt.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.