Blog Leiderschap van de Programmamanager: moed en kwetsbaarheid tonen

In ons boek Leiderschap van de programmamanager beschrijven we 14 thema’s die in onze optiek de kern van dat leiderschap vormen.

Toegevoegd door Helmuth Stoop op 7 maart 2019

Thema vijf heet ‘Moed en kwetsbaarheid tonen’ en geeft het belang van én de relatie tussen de twee genoemde onderwerpen weer. Een programma is een spannende onderneming. Het gaat doorgaans om stevige ambities en veel (soms uiteenlopende) belangen, om taaie vraagstukken (‘wicked problems’) die een onorthodoxe aanpak vragen. Het vraagt moed om als programmamanager in die situatie te stappen en verantwoordelijkheid voor de opgave te nemen. Verrassend genoeg is moed geen aspect dat snel naar boven komt in gesprekken over het leiderschap van een programmamanager. Alsof het vanzelfsprekend is dat programmamanagers moedige mensen zijn. Moed wordt wel omschreven als de bereidheid, durf, dapperheid of onverschrokkenheid om iets te doen, waarvan je niet zeker weet of je het kunt of waarvan je de consequenties nog niet helemaal kunt overzien.

Moed

Moed en kwetsbaarheid zijn een twee-eenheid. Moed kan, als het meezit, vleugels geven en je in staat stellen iets bijzonders te doen in en met het programma. Moed geeft kracht en vertrouwen. Soms zelfs zo veel dat je kunt doorslaan naar overmoed. Maar er is ook altijd de angst. De twijfel of je het wel echt kunt en of mensen je niet zullen veroordelen als het niet lukt. De onzekerheid die zich in je kan nestelen als je vergissingen maakt of tekortschiet, zeker wanneer de critici om je heen de fouten die je maakt, gebruiken voor eigen gewin. Onzekerheid ontkennen gebeurt vaker dan onzekerheid onderkennen.

Kwetsbaarheid

We associëren kwetsbaarheid met angst, onzekerheid, lafheid, zwakte en risico’s. Kwetsbaarheid is echter de basis van de mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Met die basis kun je het goede midden vinden tussen lafheid en roekeloosheid. Maar dat vergt ook weer moed. De vraag is dus: durf jij je imperfectie te erkennen, je kwetsbaarheid te omarmen en de passende portie moed te tonen om de uitdagingen in het programma aan te gaan?

In de beschrijving van dit thema geven we je inzichten en handvatten om in je rol als programmamanager je eigen ‘vierkante meter moed’ te verkennen. Met een zuiver moedmotief en gezond verstand vind je het juiste midden tussen lafheid en roekeloosheid. Aan de slag dus, want moedige programmamanagers maken het verschil áls ze hun kwetsbaarheid durven tonen.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.