TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Laat je niets wijsmaken: beslissen over risico’s is geen rationeel proces!

    Het overkomt me als risicomanager in grote projecten/programma’s regelmatig dat ten behoeve van een belangrijk besluitvormingsmoment veel cijfermatige informatie over risico’s moet worden aangeleverd. Dit alles om een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Diverse auditors gaan in detail in op de inschattingen van risico’s en de sommen die gemaakt worden. Iedereen valt over elkaar heen om dit te perfectioneren. Maar ook om te komen naar een mate van detail die er in een dergelijke fase vaak nog helemaal niet is.

    Toegevoegd door Daniëlla van Well-Stam op 29 mei 2018

    Ik verbaas me hier steeds meer over. En dan met name over het feit dat hier zo’n absolute waarde aan wordt toegekend. Temeer daar de theorie ons leert dat de veronderstellingen die aan een dergelijke cijfermatige exercitie ten grondslag liggen niet terecht zijn:

    • Risico’s zijn goed in te schatten. Wat gebleken is, is dat wij mensen slecht zijn in het inschatten van risico’s. Een risico is kansberekening; het gaat om onzekerheid en onzekerheid vinden we lastig, dus we gaan vaak sjoemelen met de kansinschatting in ons hoofd (het valt wel mee…). We zijn heel goed in het overschatten van kleine risico’s, maar ook in het onderschatten van grote risico’s, want dat bagatelliseren we of daar gaan we iets mee doen. Dit betekent dat de informatie die dit oplevert niet objectief is en we er ook geen absolute waarheid aan moeten toekennen. Het geeft een indicatie.
    • Beslissers nemen een rationeel besluit over risico’s. Ook deze veronderstelling klopt niet. De theorie leert ons dat (ook) professionals niet in staat zijn een rationele afweging te maken rondom risico’s. Veel meer factoren dan de kwantitatieve beschouwing van risico’s spelen hierbij een rol (o.a. financiële positie, imago van de organisatie, zit je in een verlies of winstsituatie).
    Wij mensen zijn slecht in het inschatten van risico’s.

    Rekening houdend met deze beperkingen is het goed om een relativering aan te brengen in de waarde die aan de getallen wordt gehecht. Interessanter is het dan ook juist om de emotie (andere factoren die een rol spelen) meer expliciet te maken in het besluitvormingsproces en hier met elkaar het gesprek over te hebben.

    Stop met het lastig vallen van projecten met cijferfetisjisme: durf ruimte te geven aan emotie!

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen