Blog Het is ok als je het even niet weet

Alleen al het denken aan de hoeveelheid aan informatie die wij tot onze beschikking hebben, zelf kunnen genereren en verspreiden wekt bij veel mensen een ‘rilling van overload’ teweeg. Waarom veroorzaakt dit spanning bij mensen? En wat vraagt dit van jou? Hoe ga je hier mee om?

Toegevoegd door Catherine van Nierop op 17 augustus 2018

Het eerste dat je deed toen je wakker werd was de aandelenkoers checken op je iPhone en daarna scrolde je meteen even via de nieuws app door de laatste berichten. Ondertussen trilt de telefoon in je hand omdat vanaf 06.00 de eerste mails alweer binnen stromen. Al append stap je de auto in en belt onderweg je collega. Op kantoor aangekomen staan er drie collega’s op jou te wachten of je even snel een antwoord kan geven voordat je de eerste meeting van de dag ingaat.

Vermoeiend?

Een veel gegeven antwoord op hoe hiermee om te gaan is de tijd nemen voor rust, ruimte en reflectie. Dat is m.i. een feit. Het helpt om afstand van je werk te nemen door een heidag, een meditatiesessie of een welverdiende vakantie. Nadeel is alleen dat je het patroon op de werkvloer hier niet (snel) mee verandert. Hoe bouw je die essentiële rust, ruimte en reflectie in tijdens jouw werk?

Eerst een korte uitleg over hoe jouw brein werkt. We spreken van drie essentiële executieve vaardigheden; het werkgeheugen, het vermogen om impulsen te onderdrukken en cognitieve en mentale flexibiliteit. Het beheersen van deze vaardigheden zorgt ervoor dat je bewust en doelgericht gedrag kan vertonen in plaats van automatisch gedrag (Sitskoorn, Ik2, 2015).

Een voorbeeld, waarschijnlijk heb je de drie collega’s die jou aan je jasje trokken voordat je de vergadering instapte snel een antwoord toegedaan. Maar was dat een doordacht antwoord? Heb je het voldoende rust en aandacht gegeven om te komen tot het meest adequate en juiste antwoord? Of voelde je je soms verplicht om snel een antwoord voor handen te hebben?

Het is waardevol te beseffen dat je niet altijd alles metéén moet weten. Je mag jezelf tijd en rust gunnen voordat je een reactie geeft, het is oké om het nog ‘even niet te weten’. Dat mag. Dit besef brengt je hoogstwaarschijnlijk tot een beter antwoord, ook al komt dat iets later. Er zit ruimte tussen stimulus en respons, benut die ruimte. Als je dit onder de knie weet te krijgen keert vanzelf het gevoel van controle terug. Die rust helpt niet alleen jouzelf maar straalt ook positief af op de mensen om jouw heen.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.