TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Betrokkenheid op afstand bij kwaliteitsborging in utiliteitsbouw

    In onze rol als contractmanager en/of gedelegeerd opdrachtgever werken we vaak met geïntegreerde contractvormen, doorgaans gebaseerd op de UAV-gc. Eén van de achterliggende ideeën is om de expertise en het vertrouwen neer te leggen ‘waar het hoort’: bij de markt, met de opdrachtgever op afstand.

    Toegevoegd door Erik Jan Rouwenhorst op 26 februari 2019

    Wanneer we de focus leggen op utiliteitsbouw, zien we daar echter nogal eens dat de opdrachtgever moeite heeft om die nodige afstand te bewaren. Dit leidt tot spanningen over en weer. Effectief omgaan met een kwaliteitsborgingsysteem als Systeemgerichte Contract Beheersing (SCB) kan een middel zijn om vooraf helderheid te scheppen over de rolverdeling en wederzijdse verwachtingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

    Wij hebben een Whitepaper geschreven over dit onderwerp. Deze kunt u hier downloaden.

    Download Whitepaper

    In een traditioneel project heeft de opdrachtgever door het samenstellen van het bestek de lead en controle over het ontwerp van een utiliteitsgebouw en de daarin toegepaste ontwerpoplossingen.

    Bij een geïntegreerd contract maakt de opdrachtgever keuzes op het niveau van een vraagspecificatie (of eventueel een VO of zelfs DO), maar heeft de opdrachtnemer de lead in het formuleren en uitwerken van de ontwerpoplossingen. De opdrachtgever geeft het vertrouwen aan een marktpartij om een product te ontwerpen en te bouwen. Daarmee verlegt hij niet alleen het risico naar de opdrachtnemer, maar ook de verantwoordelijkheid voor de uitvoeringsoplossingen. Dat betekent: ontwerpvrijheid voor de opdrachtnemer en minder controle door de opdrachtgever. De opdrachtnemer verifieert zelf of hij voldoet aan de vastgestelde eisen; de opdrachtgever stuurt inhoudelijk niet bij zolang ontwerp en uitvoering binnen de kaders van de vraagspecificatie blijven. De opdrachtgever toetst het plan risicogestuurd en steekproefsgewijs. Zijn rol is tijdens het ontwerp- en realisatieproces dus beperkter dan in een traditionele contractvorm.

    Tot zover de theorie.

    In de praktijk merken wij echter dat de opdrachtgever meestal wel degelijk invloed wenst op ontwerp- en uitvoeringsoplossingen. Soms heeft een vertegenwoordiger van een opdrachtgever er vanuit zijn eigen karakter en ervaring moeite mee om afstand te bewaren en wil deze graag bij de opdrachtnemer ‘op schoot zitten’. Er spelen echter ook vaak hele andere zaken mee. Welke vorm de bemoeienis van de opdrachtgever ook aanneemt: vaak wijkt deze af van de contractuele afspraken. De opdrachtnemer zit hier doorgaans niet op te wachten.

    Graag laten wij zien welke verschillende factoren vragen om bijsturing en betrokkenheid van de opdrachtgever, en hoe wij als project- c.q. contractmanager het externe kwaliteitsborgingssysteem slim kunnen inzetten om hiermee slim om te gaan.

    Wij hebben een Whitepaper geschreven over dit onderwerp. Deze kunt u hier downloaden.

    Download Whitepaper

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen