Social design Nieuwe energie voor taaie processen

Als een proces stagneert, werkt dieper nadenken of langer onderhandelen vaak niet meer. Dan kan social design zorgen voor een wending.

Als een proces stagneert, werkt dieper nadenken of langer onderhandelen vaak niet meer. Dan kan social design zorgen voor een wending.

De ontwerpende discipline

Als veel partijen met een project te maken hebben, werkt een klassieke aanpak vaak niet goed. Als iedereen een ander belang heeft, zie je vaak dat een proces stroperig wordt of zelfs vastloopt. Dan biedt social design een uitweg. Niet door nog dieper nadenken of nog langer onderhandelen, maar door de ontwerpende discipline te gebruiken om tot een ander perspectief te komen.

Empathisch onderzoek

Onze aanpak begint met empathisch onderzoek. We spreken met de eindgebruikers: de bewoners in een wijk, weggebruikers of leerlingen van een school. We onderzoeken wat hen ten diepste bezighoudt. Hun behoeften en drijfveren verbinden we met de opgave die er ligt. We ontwerpen een nieuw verbindend perspectief. Daarin is de opgave niet langer een bedreiging, maar een kans om aan te sluiten bij hetgeen de eindgebruikers in de leefwereld echt belangrijk vinden. In co-creatie gaan we vervolgens op zoek naar oplossingen. Die testen we in de praktijk van alledag. Zo komen we stap voor stap tot een oplossing.

Onverwachte resultaten

Social design is iets anders dan het mooi verpakken van wat al bedacht is (en niet werkt). Het proces is een onderzoek dat mensen verbindt op waardenniveau en vanuit een gedeeld perspectief de deur opent naar frisse en onverwachte oplossingen. Het belangrijkste is dat iedere oplossing tot stand komt met de mensen om wie het gaat. Mensen worden enthousiast en taaie processen krijgen weer snelheid.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.