Mensgerichte energietransitie Betrek bewoners bij de verduurzaming van woningen

De energietransitie in de gebouwde omgeving wordt in de eerste plaats aangevlogen als een technisch, financieel en beleidsmatig vraagstuk. Dat zijn belangrijke aspecten, maar het verduurzamen van onze woningen speelt zich thuis af, achter ieders voordeur. Wij roepen gemeenten daarom op te handelen en denken vanuit hun bewoners. Dat is de enige manier om een verandering teweeg te brengen in een straat, wijk of dorp.

Bewoners geven betekenis aan een wijk. We moeten hen dus niet zien als mensen die je ‘erbij moet betrekken’ maar als de kern van waar de transitie om draait. Bewoners weten namelijk zelf het beste wat past bij hun dagelijkse leven. Wanneer buren elkaar leren kennen en vertrouwen krijgen in de gemeente, komt er een flinke dosis kracht en solidariteit vrij. Kijk maar eens naar bovenstaande bewoners. En die hebben we nodig. Want zonder de hulp van bewoners, hun kennis en inspiratie wordt de verduurzaming van een wijk een lastige opgave.

Social design aanpak

Samen met MV design en Matching Futures hebben wij een aanpak ontwikkeld om met behulp van social design het contact aan te gaan met bewoners en hen te betrekken bij het kiezen van een passende oplossing voor de verduurzaming van woningen in jouw gemeente. Door te werken vanuit een social design aanpak, sluiten we aan bij de belevingswereld van mensen, en lukt het ons om hen onderdeel te laten worden van de oplossing. Maar nog belangrijker, deze aanpak helpt jou als gemeente ook om breder te kijken dan alleen het aardgasvrij maken van wijken. Het helpt je bij het vinden van passende en gedragen oplossing voor andere maatschappelijke vraagstukken die in jouw gemeente spelen, zoals veiligheid en eenzaamheid.

Bij deze aanpak hoort een aantal fundamentele ambtelijke, en ook politieke keuzes. Wil je het als gemeente écht samen doen met bewoners? Ben je bereid moeite te doen om mensen met een laag budget en mensen die niet vanuit zichzelf geïnteresseerd zijn in duurzaamheid actief te betrekken? De antwoorden op deze vragen zijn bepalend voor de verdere zoektocht naar een passende oplossing. Wij werken hier al succesvol mee in een aantal gemeenten in Nederland.

Interventies

We hebben vier social design interventies ontwikkeld, die de kans bieden om de energietransitie in een straat, wijk of dorp mensgericht te maken. Deze interventies hebben we gebundeld in een boekje. Deze kun je via onderstaande knop downloaden. Zo heb je ze overzichtelijk bij elkaar en altijd tot je beschikking.

New call-to-action

Meer weten?

Lees dan onze blogs, cases en artikelen die hieronder gebundeld staan. Het liefste vertellen we er persoonlijk over. Heb je een vraag en wil je ons hierover spreken? Vul dan onderstaand formulier in.

Podcast

Wat zet bewoners aan om hun huis aardgasvrij te maken? Wat maakt dat mensen willen én kunnen meedoen in de warmtetransitie? Vanuit het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) maakte Hanke Nijman (secretaris OFL en adviseur TwynstraGudde) en Igno Notermans (onderzoeker bij het Dutch Research Institute for Transitions) een podcast over dit empowerment.

Ik heb een vraag

Cases

Cases

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.