Wat zijn denkgewoonten en waarvoor zijn ze relevant?
  1. kennisbank
  2. Leren en ontwikkelen
  3. Wat zijn denkgewoonten en waarvoor zijn ze relevant?

Wat heb ik aan de denkgewoonten?

Het werken met denkgewoonten levert allerlei inzichten en voordelen op. Ze helpen onder meer beter na te denken over wat haalbaarheid is in individuele en collectieve ontwikkeling en daarmee voor het richten van de energie, de tijd en het geld.

Op individueel niveau

De eerste laag vragen waar denkgewoonten behulpzaam voor kunnen zijn, zijn alle vragen waarbij je op individueel niveau iets wilt doen aan je eigen ontwikkeling. Bijvoorbeeld: ‘Ik moet echt eens iets doen aan mijn profilering of communicatieve vaardigheden.’ We zijn geneigd vooral iets te willen ontwikkelen waar we niet goed in zijn. Maar de vraag is: is er ook een reden waarom we er niet goed in zijn? Denkgewoonten helpen je hierover na te denken en de energie die je inzet in je ontwikkeling beter te richten.

Op collectief niveau

Maar denkgewoonten zijn niet alleen zinvol voor individuele vraagstukken. Ook op organisatieniveau bewijzen ze een dienst. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Bij terugkerende verzuchtingen rondom een bepaalde (functie)groep: Waarom blijven ‘ze’ toch altijd zo hangen?
  • Bij cultuurtrajecten, waarbij bepaalde kernwaarden ontwikkeld moeten worden, zoals ‘verbinding’, ‘ondernemerschap’ en ‘resultaatgerichtheid’.
  • Bij organisatieontwikkelingen die té voor de hand liggend zijn, zoals ‘onze specialisten moeten echt wat communicatiever worden’.

Denkgewoonten helpen ook hierover na te denken en de energie en activiteiten die worden ingezet effectiever te maken, zodat niet onnodig geld wordt verspild en met respect voor mensen aan ontwikkeling wordt gewerkt.