Wat zijn de gevolgen voor de keuze van een contractvorm?
  1. kennisbank
  2. Contracteren en aanbesteden
  3. Wat zijn de gevolgen voor de keuze van een contractvorm?

Gevolgen voor de organisatie van de opdrachtgever

Ten opzichte van het werken met traditionele contractvormen, betekent het toepassen van geïntegreerde contracten allereerst dat de opdrachtgever werkzaamheden en verantwoordelijkheden overdraagt aan een marktpartij.

Verantwoordelijkheden die deze opdrachtgever eerst zelf had en werkzaamheden die de opdrachtgever mogelijk zelf verrichtte of deels onder zijn supervisie liet uitvoeren door een extern ingenieursbureau.

Door deze overdracht van verantwoordelijkheden komt de opdrachtgever meer op afstand te staan en heeft deze minder invloed op de inhoud. Bij zaken waar men voorheen eenvoudig op kon bijsturen als dat noodzakelijk werd geacht, is dat nu niet of minder het geval. Dit zal vragen kunnen oproepen bij de opdrachtgever als: ‘waar gaan we zelf nog over?’, ‘kunnen en/of weten we dit zelf niet beter?’ en ‘hoe houden we sturing op het resultaat?’. De opdrachtgevende organisatie zal moeten wennen aan deze rol. Niet alleen in de uitvoerende organisatie maar ook het management en het bestuur.