Kun je leidinggeven leren?

De meeste leidinggevenden hebben een voorkeursstijl

Veel leidinggevenden denken dat ze de flexibiliteit hebben om afhankelijk van de kenmerken van hun taak, de medewerkers en de omgeving, een andere leiderschapsstijl toe te passen.

Maar het blijkt dat de meeste leidinggevenden doorgaans één stijl hanteren waarbij zij zich het prettigst voelen. Ze hebben een voorkeursstijl van leidinggeven ontwikkeld. Anders gezegd, ze hebben een (beperkt) gedragsrepertoire. Gedrag dat vaak gebaseerd is op eerdere ervaringen.

Leidinggevenden die een stijl toepassen die aansluit bij hun persoonlijkheid (en minder bij de situatie), hun eigen waarden, normen en verwachtingen van het gedrag van medewerkers en hun ervaring, kunnen door deze ‘echtheid’ succesvol zijn. Zoals bij voorbeeld Steve Jobs van Apple. Hij wordt wel gezien als een van de meest succesvolle ondernemers / managers van het begin van deze eeuw. Maar hij staat niet te boek als een warme, empathische manager:

  • Hij is perfectionistisch, elitair, wispelturig, opvliegend van aard en een autocraat.
  • Hij is obsessief, narcistisch en veeleisend voor zijn personeel.
  • Hij scheldt mensen regelmatig de huid vol.
  • Je kunt hem zien als een controlfreak of als iemand die streeft naar topkwaliteit.
  • Hij heeft behoefte aan sparringpartners die tegen zijn ideeën ingaan waar hij vervolgens weer (heftig) tegen ingaat. (Kahney).