Opleiden - Tweedaagse training Design Thinking in de Energietransitie

Hoe benut ik de aanpak van design thinking om te komen tot een inclusieve energietransitie?

Het versnellen van de energietransitie is een complexe opgave. Er is veel onduidelijk en onzeker. We moeten op nieuwe manieren samenwerken en langetermijnverbindingen met elkaar aangaan. Wanneer we bijvoorbeeld van het gas afgaan, grijpt dit in op de manier waarop we leven en werken. Hoe pak je dat nu aan? Hoe verbind je betrokkenen op een dieper niveau aan het vraagstuk én aan de oplossing? In deze training leer je hoe design thinking een andere manier van kijken en handelen biedt. Waarmee je deze complexe opgave op een inclusievere manier kunt aanpakken: meer mensgericht.

Na afloop:

 • Heb je meer inzicht in hoe een design aanpak werkt en hoe dit leidt tot out-of-the box oplossingsrichtingen, tot nieuw handelingsperspectief.
 • Heb je inzicht en ervaringen opgedaan in de verschillende fasen van social design (empathisch onderzoek, framing en prototyping).
 • Heb je concrete handvatten om zelf te bouwen aan een nieuw, inclusief perspectief dat richting geeft aan de energietransitie in jouw gemeente.
 • Kun je beter duiden wat de energietransitie zo’n complex vraagstuk maakt.

In het kort

Datum

Donderdag 28 en 29 januari 2021

Duur van de opleiding

2 dagen van 09.00-17.00 uur

Prijs

€ 1.495,00 exclusief btw

Doelgroep

Mensen die werken aan de energietransitie (van gemeenten, provincies, woningcorporaties, netbeheerders, energie-coöperaties, warmtebedrijven)

Locatie

TwynstraGudde Amersfoort
Routebeschrijving

Inschrijven

In deze tweedaagse bundelen we onze kennis op gebied van energietransitie met onze expertise design thinking en onze ervaring met een inclusieve energietransitie.

Voorbeeld van vragen die tijdens de training aan bod komen:

 • Hoe stel ik de mens meer centraal in de energietransitie? Hoe sluit ik aan op de belevingswereld van huurders?
 • Hoe helpt creatieve ontwerpkracht om de betrokkenheid bij de energietransitie te vergroten?
 • Hoe maken we mensen onderdeel van de oplossing, in plaats van onderdeel van het probleem?
 • Hoe creëer ik een coalitie met bewoners en professionals om de transitie te kunnen versnellen?

Wat gaan we doen?

Samen met jou doorlopen we verschillende stappen van onze design thinking aanpak, toegespitst op de energietransitie. We combineren theorie met oefeningen en voorbeeldcases uit onze eigen praktijk. Zo werken we stapsgewijs toe naar een perspectief op de energietransitie dat enthousiasme en daadkracht losmaakt bij grote groepen mensen die nu niet meedoen. We vertalen samen de kansrijke perspectieven naar jouw praktijk. We behandelen drie belangrijke onderdelen in design thinking: empathisch onderzoek, reframing en prototyping.

Dag één staat in het teken van empathisch onderzoek en reframing. We starten met een introductie op design thinking. Daarna oefenen we met het doen van empathisch onderzoek, aan de hand van een realistische opgave. Er gaat een huiswerkopdracht aan vooraf. De middag bestaat uit een intensieve workshop reframing. Dat is op een nieuwe manier kijken naar het vraagstuk. Hierin gaan we met social designers op zoek naar kansrijke perspectieven voor de energietransitie. We onderzoeken welke bestaande en eventuele nieuwe frames aanknopingspunten bieden om de energietransitie onderdeel te laten worden van het leven van álle betrokkenen.

Dag twee trappen we af met André Schaminée over zijn praktijkervaring. Op dag één is er een goed frame ontstaan, waar we nu verder op bouwen. Welke interventies, concepten en ideeën zijn er te bedenken vanuit dit nieuwe frame? We ontwerpen samen de eerste prototypes. Een prototype is een kleine ‘test’ van de oplossing, zodat je kunt ontdekken of je idee werkt in de praktijk.

Wat levert het jou op?

 • Je gaat geïnspireerd naar huis, met concrete ideeën ten aanzien van jouw opgave in de energietransitie.
 • Je leert methoden die helpen om de energietransitie relevant(er) te maken bij verschillende soorten bewoners.
 • Je ontdekt nieuwe manieren om bewoners in beweging te krijgen.
 • Je wordt geconfronteerd met je eigen aannames en houdt deze scherp tegen het licht.
 • Je weet hoe je kansen kunt verkennen en de energietransitie te koppelen aan lokale tradities, drijfveren en behoeften.
 • Je hebt meer inzicht in hoe een design aanpak werkt en hoe dit leidt tot out-of-the box oplossingsrichtingen.
 • Je krijgt een nieuw perspectief op een mogelijke aanpak van de energietransitie in jouw gemeente.

Doelgroep

Deze tweedaagse ontwerpsessie is bestemd voor iedereen die een belang heeft in en hart heeft voor een inclusieve energietransitie (medewerkers van gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, energie-coöperaties, warmtebedrijven, initiatiefnemers).

Weten hoe de design thinking aanpak werkt in de praktijk van de energietransitie? Bekijk ons webinar 'Maak bewoners de drijvende kracht achter de energietransitie'

Docenten

Iris van Genuchten, Hanke Nijman en Marieke von Berg verzorgen deze tweedaagse.
Iris is een ervaren trainer en adviseert overheden en organisaties over hoe zij een ontwerpende manier van denken in kunnen zetten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Daarnaast is ze praktijkdocent Design Driven Innovation aan de faculteit Industrieel Ontwerpen op de TU Delft.
Hanke is opgeleid als ontwerper en techniekfilosoof en heeft jarenlange ervaring in het betrekken van mensen bij de energietransitie. Zo zette zij de ontwerpaanpak in voor het Programma Aardgasvrije wijken.
Marieke heeft jarenlange ervaring als bestuursadviseur met portefeuilles energie en duurzaamheid. Zij kent de bestuurlijke context van ontwerpprocessen en deed ervaring op met design thinking in aardgasvrije wijken en in verbinding tussen agrarische sector en natuur.

De tweedaagse training bevat een lezing van André Schaminée, grondlegger van het social design team van TwynstraGudde en auteur van het boek Designing with and within public organizations.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 1.495,- per persoon (exclusief btw). Het werken aan de energietransitie kun je echter niet alleen. Daarom bieden wij de tweede persoon van dezelfde organisatie 50% korting aan. Vermeld het s.v.p. in het vrije veld 'Overig' op het inschrijfformulier als je van deze korting gebruik wilt maken.  Het bedrag is inclusief trainingsmateriaal en voor iedere deelnemer een exemplaar van het boek Designing wit hand within public organizations van André Schaminée. Het boek krijg je thuisgestuurd.

Past de datum niet, of wil je een inhouse-training? Neem dan contact met ons op via opleidingen@tg.nl. We maken de tweedaagse dan op maat en op locatie.

Annuleringsvoorwaarden

In het belang van de training en voor een goede samenstelling van de groep is het voor ons belangrijk te weten hoeveel en welke personen gaan deelnemen. Kun je onverhoopt niet aanwezig zijn, dan kun je een vervanger laten deelnemen. Als je wilt annuleren dan moet je dit uiterlijk 1 maand voor aanvang door geven via opleidingen@tg.nl. Bij een niet-tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de prijs van de bijeenkomst in rekening te brengen.

Bij een deelnemersaantal van minder dan 12 deelnemers, zullen wij de training helaas annuleren. Je krijgt hier uiterlijk 1 maand voor aanvang bericht over.
We geven deze training graag in select gezelschap. We hanteren daarom een maximaal aantal deelnemers van 20.

Neem contact op

Alle mensen

Neem contact op

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.