Opleiden Masterclass Design thinking bij de overheid voor ontwerpers

Werk je als ontwerper in een publieke organisatie? Of werk je er veel mee samen? En vind je het soms lastig om hierin goed je weg te vinden en invulling te geven aan je rol? In deze masterclass deel je ervaringen met andere collega-ontwerpers en krijg je nieuwe inzichten en handvatten om het beste uit je designaanpak te halen. 

Na deze masterclass heb je:

  • Een goed beeld hoe een ontwerpende aanpak zich verhoudt tot ‘klassieke’ aanpakken van publieke organisaties, welke spanningen er kunnen ontstaan en hoe daarmee om te gaan.
  • Een verdieping gemaakt op een ontwerpende aanpak binnen transitievraagstukken. De contextuele complexiteit maakt dat het binnen transitievraagstukken allemaal nèt wat anders werkt.
  • Een bredere blik op het werken binnen een politieke omgeving. Hoe houdt je ontwerp(proces) zich in een bestuurlijke omgeving?
  • Een groter netwerk van ontwerpers die net als jij werkzaam zijn in de publieke sector.

In het kort

Datum

Maandag 26 juni 2023

Duur van de opleiding

1 dag van 9.00 – 15.30 uur

Prijs

€ 1.395,- (excl. btw), elke 2e persoon van dezelfde organisatie krijgt 25% korting.

Doelgroep

Ontwerpers die werkzaam zijn met of binnen overheden en uitvoeringsorganisaties.

Locatie

Bij TwynstraGudde in Amersfoort.
Routebeschrijving

Inschrijven

Publieke organisaties nemen steeds vaker ontwerpers in dienst. Dat is een mooie ontwikkeling, die echter ook nieuwe vragen met zich meebrengt. We merken dat de ontwerpers vaak moeite hebben om hun weg te vinden en invulling te geven aan hun rol. Hoe ga je als ontwerper om met een cultuur van planning & control? Hoe neem je niet-ontwerpers mee in wat je doet? Mag je je echt bemoeien met de strategie? 

Programma

In deze masterclass nemen prof. Kees Dorst (UTS Sydney) en André Schaminée (partner social design bij TwynstraGudde) je mee in de laatste inzichten omtrent design thinking binnen publieke organisaties. Je ontmoet collega-ontwerpers die werkzaam zijn bij publieke organisaties en leert van hun ervaringen.

Als ontwerper in een publieke organisatie heb je een bijzondere maar paradoxale positie. Je bent gevraagd om het systeem en de ‘normale’ werkwijze waarin je opereert te bevragen en tegelijkertijd moet je er vanuit werken. Dit brengt een waardevolle schuring met zich mee. Maar hoe zorg je dat je als maker/ontwerper daar niet te veel energie op verliest? Fides Lapidaire, social designer bij TwynstraGudde en afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, deelt enkele van haar persoonlijke ervaringen.

Een centraal onderdeel in het programma zijn de praktijkvragen van de deelnemers. Deze worden behandeld aan de hand van design- en organisatietheorie en praktijkervaring. Naast enkele plenaire bijdragen, gaan we ook in kleinere groepen aan de slag, waarbij de cases van de deelnemers het vertrekpunt vormen van de verdieping.

Meer weten over een succesvolle toepassing van design thinking binnen transitievraagstukken? Download dit essay.

Doelgroep

Deze masterclass is bedoel voor ontwerpers die werkzaam zijn met of binnen overheden en uitvoeringsorganisaties en die beter invulling aan hun rol willen geven. 

We werken met maximaal 20 deelnemers.

Begeleiders

Deze masterclass wordt gegeven door prof. Kees Dorst en André Schaminée.

Kees Dorst is professor Design Innovation aan de University of Technology Sydney in Australië en heeft een achtergrond in ontwerpen en filosofie. Hij is een van de toonaangevende onderzoekers en denkers op het gebied van design thinking, waarbij zijn interesse uitgaat naar de manieren waarop ontwerpmethoden en -technieken kunnen worden opgepikt en toegepast door professionals buiten de traditionele ontwerpdisciplines (vooral in de publieke sector). In zijn boeken en keynotes combineert hij een diep filosofisch inzicht in de aard van ontwerpen met projecten in de praktijk.

André Schaminée is partner social design bij TwynstraGudde. De afgelopen tien jaar werkte hij met een keur aan designers samen in verschillende transitievraagstukken op alle overheidslagen. André is een veelgevraagd spreker over design thinking in de publieke sector en treedt regelmatig op als gastdocent o.a. aan verschillende ontwerpopleidingen, Nyenrode Business School en Neerlands Diep.

Kosten

De kosten voor deelname aan deze masterclass bedragen € 1.395,- (exclusief btw) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief trainingsmaterialen, lunchkosten en het boek ‘Design with and within public organizations’ (André Schaminée). Voor elke 2e persoon van dezelfde organisatie geldt een korting van 25%. Indien u van deze korting gebruik wil maken, vul dit dan in op het inschrijfformulier bij het vrije veld 'Overig'.

Annuleringsvoorwaarden

Kun je onverwachts toch niet aanwezig zijn en/of wil je deelname aan de masterclass annuleren, dan vragen we je dit uiterlijk 1 maand voor aanvang door te geven via opleidingen@tg.nl. Bij een niet tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de kosten in zijn geheel in rekening te brengen.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.