Opleiden Masterclass Design thinking bij de overheid voor ambtenaren

Overheden pakken de huidige maatschappelijke vraagstukken steeds vaker aan met design thinking. Maar wat is design thinking precies? Hoe werkt dit in de praktijk en hoe pas je deze methodiek succesvol toe binnen transitievraagstukken? In deze masterclass maak je, als ambtenaar of medewerker van een uitvoeringsorganisatie, een verdieping in design thinking. We maken een extra verdieping op de toepassing binnen transitievraagstukken. 

Na deze masterclass heb je:

  • Een duidelijk beeld van wat design thinking is en in welke situaties het kan worden ingezet.
  • Inzicht in jouw rol in een design thinking proces. Hoe contracteer en faciliteer je het? Wat vraagt het van projectbeheersing?
  • Een groot aantal praktijkvoorbeelden vanuit diverse domeinen waar met design thinking het verschil werd gemaakt.
  • Begrip van de spanningen die deze aanpak kan geven in relatie tot ‘klassieke’ aanpakken en hoe daarmee om te gaan.

In het kort

Datum

Woensdag 28 juni 2023

Duur van de opleiding

1 dag van 9.30 – 16.00 uur

Prijs

€ 1.395,- (excl. btw), elke 2e persoon van dezelfde organisatie krijgt 25% korting.

Doelgroep

Ambtenaren en medewerkers van uitvoeringsorganisaties.

Locatie

Bij TwynstraGudde in Amersfoort.
Routebeschrijving

Inschrijven

Overheden hebben te maken met complexe maatschappelijk vraagstukken. Ze zijn genetwerkt (bestaan over organisaties heen), dynamisch (ze veranderen terwijl je ermee bezig bent) en ze zijn open: veel partijen hebben er toegang toe. In dit soort vraagstukken volstaat een projectmatige aanpak (eerst denken, dan doen) niet meer. En ook de klassieke belangenafwegingen schieten vaak te kort. Design thinking biedt methoden, instrumenten én een mindset om op een nieuwe manier aan maatschappelijke vraagstukken te werken. Het is een aanvulling op het bekende repertoire van overheden. Het biedt tools en handvatten om te denken en te werken vanuit de belevingswereld van de mensen om wie het gaat, om vraagstukken op een nieuwe manier te benaderen en om te leren over wat werkt of niet werkt door middel van prototyping en testen.

Er zijn al veel mooie ervaringen met design thinking. Tegelijkertijd is het een aanpak die wat spanning kan geven met klassieke aanpakken. Dat is niet per sé slecht: wanneer je het beste van beide weet te combineren en de spanning constructief maakt, ontstaan de mooiste resultaten. We staan hier in deze masterclass uitgebreid bij stil.

Programma

In deze masterclass nemen prof. Kees Dorst (UTS Sydney) en André Schaminée (partner social design bij Twynstra Gudde) je mee in de laatste inzichten omtrent design thinking binnen publieke organisaties. Een belangrijk onderdeel in het programma zijn de vragen van de deelnemers. Deze worden behandeld aan de hand van design- en organisatietheorie en praktijkervaring, waardoor je een verdieping maakt in het werken met en binnen publieke organisaties.

Het plenaire deel wordt afgewisseld met werkblokken in kleinere groepen. Zo ontstaat er ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaringen, en word je uitgenodigd om zelf te oefenen met het repertoire van design thinking.

Meer weten over een succesvolle toepassing van design thinking binnen transitievraagstukken? Download dit essay.

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor ambtenaren en medewerkers van uitvoeringsorganisaties die een verdieping willen maken op het werken vanuit de design thinking aanpak.

We werken met maximaal 20 deelnemers.

Begeleiders

Deze masterclass wordt gegeven door prof. Kees Dorst en André Schaminée.

Kees Dorst is professor of Design Innovation aan de University of Technology Sydney in Australië en heeft een achtergrond in ontwerpen en filosofie. Hij is een van de toonaangevende onderzoekers en denkers op het gebied van design thinking, waarbij zijn interesse uitgaat naar de manieren waarop ontwerpmethoden en -technieken kunnen
worden opgepikt en toegepast door professionals buiten de traditionele ontwerpdisciplines (vooral in de publieke sector). In zijn boeken en keynotes combineert hij een diep filosofisch inzicht in de aard van ontwerpen met projecten in de praktijk.

André Schaminée is partner social design bij TwynstraGudde. De afgelopen tien jaar werkte hij met zijn team aan verschillende sociale, ruimtelijke, economische en digitaliseringsvraagstukken op alle overheidslagen, zowel op beleids- als uitvoeringsniveau. André is een veelgevraagd spreker over design thinking in de publieke sector en treedt regelmatig op als gastdocent o.a. aan verschillende ontwerpopleidingen, Nyenrode Business School en Neerlands Diep.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 1.395,- (exclusief btw) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief trainingsmaterialen, lunchkosten en het boek ‘Design thinking binnen de overheid’ (André Schaminée). Voor elke 2e persoon van dezelfde organisatie geldt een korting van 25%. Indien u van deze korting gebruik wil maken, vul dit dan in op het inschrijfformulier bij het vrije veld 'Overig'.

Annuleringsvoorwaarden

Kun je onverwachts toch niet aanwezig zijn en/of wil je deelname aan de masterclass annuleren, dan vragen we je dit uiterlijk 1 maand voor aanvang door te geven via opleidingen@tg.nl. Bij een niet tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de kosten in zijn geheel in rekening te brengen.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.