TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Opleiden Vijfdaagse opleiding Grensverleggend samenwerken

    Taaie maatschappelijke opgaven vragen om samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Of het nu gaat om de energietransitie, publieke gezondheid, de woningbouwopgave of de toekomst van ons onderwijs. Geen organisatie kan dat alleen.
    Maar dat samenwerken noodzakelijk is, maakt het nog niet vanzelfsprekend. Want hoe organiseer je het, hoe begrijp je elkaar goed, hoe overbrug je verschillen, hoe krijg je jouw collega’s mee en welke vaardigheden vraagt dit van jou?
    Heb jij ook het gevoel dat samenwerkingen tussen teams en organisaties vaak niet zoveel opleveren als zou kunnen? En wil je handvatten om dat te veranderen? Geef je dan op voor deze opleiding Grensverleggend samenwerken!

    Deze opleiding ...

    • Geeft je inzicht in de succesfactoren van samenwerken op het grensvlak van organisaties.
    • Biedt je houvast bij het betrekken van interne collega’s bij externe samenwerking.
    • Leert je verschillende samenwerkingsvormen herkennen en bouwen.
    • Helpt je bij het herkennen van en omgaan met spanningen in samenwerkingsprocessen.
    • Maakt je bewust van jouw eigen rol, stijl en reflexen in samenwerken.
    • Vergroot je handelingsrepertoire aan de hand van actuele casussen uit jouw eigen praktijk.
    • Laat je kennismaken met deelnemers uit andere samenwerkingspraktijken.

    In het kort

    Datum

    17-18-19 juni en 17-18 september 2024

    Duur van de opleiding

    5 dagen

    Prijs

    € 5.495,- exclusief btw

    Doelgroep

    Leergierige professionals die over grenzen van disciplines, teams en organisaties (willen) werken, om opgaven effectief en samen aan te pakken.

    Locatie

    Hotel Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder, een fijne locatie met veel buitenruimte
    Routebeschrijving

    Inschrijven

    Tijdens deze uitgebreide, vijfdaagse opleiding maak je kennis met de beginselen, die ten grondslag liggen aan een succesvolle samenwerking. Hierbij kijken we zowel naar de hardere (organisatie) kant als naar de zachte (vaardigheden) kant van succesvol samenwerken.

    'Het werkt echt! Na de opleiding heb ik aan de hand van het Spectrum van Coalitievorming 100 projecten van de gemeente gecategoriseerd. We zijn ons nu bewust van hoe we soms achtereenvolgens en soms gelijktijdig wisselen van rollen.'
    Manager Wijkaanpak, gemeente Maastricht

    Werken op het grensvlak

    Samenwerken doe je over grenzen van disciplines, teams en organisaties. Deze grensgebieden zijn de plek om complexe opgaven aan te pakken. Het is daarmee een plek die de moeite waard is, maar ook de plek die moeite kost om er te werken. Want juist daar worden verschillen voelbaar. Verschillen in belangen, in taal, in manieren van werken. Mensen die op deze grensvlakken werken, noemen we grenswerkers: de onmisbare samenwerkingsprofessionals die de vaardigheid bezitten om deze verschillen te benutten ten dienste van de opgave. In de opleiding leer wie jij bent als grenswerker, wat jouw samenwerkingslandschap is en hoe je op drie niveaus van samenwerken kunt bewegen.

    Grondvormen van samenwerken

    Er zijn verschillende vormen van samenwerken. De ene vorm is niet beter dan de andere vorm, maar de ene vorm kan wel beter passen dan de andere vorm. Vaak laten we ons leiden door gebruikelijke vormen en rollen, maar deze zijn niet altijd het meest productief. Wij onderscheiden drie grondvormen van samenwerken: de gestuurde samenwerking (directieve coalitie), de gelijkwaardige samenwerking (collectieve coalitie) en de spontane samenwerking (connectieve coalitie). Deze drie samenwerkingsvormen hebben elk hun eigen karakteristieken, werkwijzen en rollen. In deze opleiding leer je de vormen herkennen en bewust te kiezen voor de meeste passende vorm en rol en leer je om hiertussen te schakelen.

    Signaturen voor samenwerking

    Samenwerken is mensenwerk. Bij uitstek! Jezelf en je eigen repertoire en valkuilen kennen is daarom essentieel. Net als de situaties waarin jij goed en minder goed tot je recht komt. We onderscheiden vijf stijlen of repertoires in samenwerken en oefenen in welke situaties welk repertoire het meest effectief is. Deze repertoires noemen we signaturen en we ontdekken samen welke handtekening jij achterlaat op een samenwerkingsproces. Want, je kunt jezelf niet uitzetten, maar wel effectiever inzetten. Tijdens de opleiding leer je jezelf nog beter kennen, maar ook de stijlen van de mensen met wie je samenwerkt en leer je situationeel te handelen.

    Tweebenig spelen

    Tweebenigheid is de primaire vaardigheid van de samenwerkingsprofessional die met één been in de binnenwereld van de eigen organisatie staat en met één in de buitenwereld van betrokken partijen en personen. Op de grens tussen binnen en buiten komen verschillen samen en ervaar je spanningen. Spanningen kunnen de samenwerking frustreren, maar kun je ook inzetten voor vernieuwing en creativiteit. We bespreken hoe je spanningsvelden kunt herkennen, bespreekbaar kunt maken en kunt hanteren. Ook kijken we naar jouw patronen als het spannend wordt. Tijdens de opleiding leer je om het ongemak vroeg aan te gaan, zodat het vervolg gemakkelijker wordt.

    Voor wie?

    Iedere professional die werkt op het grensvlak van disciplines, teams en organisaties of op dit vlak wil gaan werken. Van opgavemanager tot wijkregisseur en van klantreiseigenaar tot participatieprofessional.

    Werkvormen en materiaal

    We werken met geïllustreerde flip-overvellen, film, gesprekken, games, posters, ervaringsoefeningen en werkopdrachten om de opleiding direct te koppelen aan je eigen samenwerkingspraktijk. We bouwen gedurende de opleidingsdagen veel ruimte in om als deelnemers ook van elkaar te leren door intervisie, casusbesprekingen en interviews. We proberen ieders meesterschap in samenwerken zichtbaar te maken. Daarnaast ontvang je het boek Tweebenig samen werken en krijg je de mogelijkheid om alvast online kennis te maken met de belangrijkste concepten van samenwerken via een digitale leeromgeving. Je kunt hier filmpjes bekijken, oefeningen doen en korte toelichtingen en artikelen doornemen rond de verschillende vormen, rollen en stijlen in samenwerking. Na afloop kun je bovendien alles nog eens rustig nalezen en -kijken.

    Investering

    De prijs voor deelname bedraagt € 5.495,- exclusief btw. Het programma is inclusief catering en overnachting op 17 , 18 juni en 17 september (inclusief avondprogramma en diner). Dag 3 en dag 5 zijn inclusief catering en duren van 09.00-17.00 uur. 

    Annuleringsvoorwaarden

    In het belang van de opleiding en voor een goede samenstelling van de groep is het voor ons belangrijk om te weten hoeveel en welke mensen deelnemen. Dit komt de kwaliteit van de bijeenkomst ten goede. Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je een vervanger laten deelnemen. Indien je wilt annuleren dan dien je dit uiterlijk twee maanden voor aanvang door te geven via opleidingen@tg.nl . Bij een niet-tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de prijs voor deelname geheel in rekening te brengen.

    Heb je een vraag over deze opleiding?

    Alle mensen

    Heb je een vraag over deze opleiding?

    Alle mensen