Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Grafisch Lyceum Rotterdam - 2 Leden Raad van Toezicht

    met als aandachtsgebied (1) HRM en (2) Onderwijs Grafisch Lyceum Rotterdam is dé vakschool (vmbo, mbo) in Nederland als het gaat om innovatief onderwijs op het gebied van media, entertainment en technologie. De school wordt gedreven door een voortdurende ambitie om kwalitatief onderwijs te...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Adviseur contracteren en aanbesteden

    Investeringsopgaven worden groter en complexer. Zowel om bestaande infrastructuur in stand te houden, als om nieuwe ontwikkelingen zoals als de energietransitie mogelijk te maken. Geen partij kan het helemaal alleen. Projecten vragen om een andere verdeling van verantwoordelijkheden en risico’s, om...

    Solliciteer nu

    Eendaagse training Gedragspatronen in samenwerking herkennen

    Vastgeroeste gedragspatronen zitten teams en organisaties soms in de weg. Door met een zogenoemde systeembril naar samenwerking te kijken, kun je die patronen herkennen. In deze eendaagse training krijg je daarvoor de handvatten aangereikt. Door het spelen van een spel leer je hoe je patronen kunt doorbreken en hoe je gedoe in je team of organisatie kunt oplossen.

    Wat levert deze training jou op?
    • Je krijgt zicht op gedragspatronen en systemen die in je eigen team of organisatie spelen.
    • Je ziet hoe gedragspatronen vaak onbewust in stand worden gehouden en je herkent je eigen aandeel daarin.
    • Je krijgt de handvatten aangereikt waarmee je zelf aan de slag kunt om gedragspatronen te doorbreken en ruimte te scheppen voor nieuwe energie en concrete stappen naar de gewenste ontwikkeling.

    In het kort

    Datum

    29 januari 2024

    Duur van de opleiding

    Van 09.00 tot 17.00 uur

    Prijs

    € 495,- ex btw.

    Doelgroep

    Teamleiders, teamcoaches, managers, projectleiders, HR adviseurs en organisatieadviseurs

    Locatie

    TwynstraGudde in Amersfoort
    Routebeschrijving

    Inschrijven

    Samenwerking binnen een team of een organisatie is een complex proces van relaties en ingesleten gedragspatronen. Die patronen geven je houvast, maar kunnen ook belemmeren en gedoe in de samenwerking veroorzaken. Bijvoorbeeld als er iets verandert: een transitie, een nieuwe opdracht of een nieuwe manager met een andere inbreng.

    Als een team vast zit, helpt het niet om nóg langer te vergaderen of elkaar nóg een keer aan te spreken op gemaakte afspraken. Dan is er een dikke kans dat er onderliggende patronen zijn, die een effectieve samenwerking of een gewenste organisatieverandering in de weg zitten. Zolang niemand zich daarvan bewust is, is ook niemand bij machte te zorgen voor nieuw elan.

    De systeembril opzetten

    Vaak leggen mensen gemakshalve de ‘schuld’ bij een ander. Liefst bij ‘het management’ of ‘de top’. Dat leidt meestal niet tot verandering. De eerste stap naar een oplossing is te erkennen dat iedereen onderdeel is van de samenwerking. En daarmee van de patronen en systemen die deze definiëren. Vervolgens moet je de systeembril opzetten. Dan kun je patronen herkennen en analyseren hoe die van invloed zijn op de manier waarop jullie werken. Dat geeft aanknopingspunten voor verbetering en groei. Vaak zijn het kleine gedragsveranderingen die een groot effect sorteren.

    Opbouw van de training

    Tijdens de training behandelen we de theorie van het systeemdenken.  Aan de hand van het systeemspel oefen je met een fictieve casus. De training duurt een hele dag. We werken in een groep van maximaal 16 deelnemers, afkomstig uit verschillende organisaties. De groep wordt intensief begeleid door 2 gecertificeerde opleiders van TwynstraGudde.

    Onze begeleiding

    De training wordt begeleid door Catherine van Nierop en Karlien Douma van TwynstraGudde. Zij zijn senior adviseur en gecertificeerd opleider. In hun eerste rol begeleiden zij managers, teams en organisaties bij verander- en leiderschapsvraagstukken. In hun tweede rol hebben zij veel ervaring met trainingen en opleidingen voor uiteenlopende groepen. In deze rollen zien zij vrijwel dagelijks hoe systeemdenken leidinggevenden helpt om effectiever sturing te geven aan samenwerking en verandering. De combinatie van kennis en ervaring staat borg voor de praktische relevantie van de training.

    Kosten

    De kosten voor deelname bedragen € 495,- (exclusief btw) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief lunch, het trainingsmateriaal en parkeerkosten. Schrijf je hier in.

    Annuleringsvoorwaarden

    In het belang van de training en voor een goede samenstelling van de groep is het voor ons belangrijk om te weten hoeveel en welke personen gaan deelnemen. Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je een vervanger laten deelnemen. Indien je wilt annuleren dan dien je dit uiterlijk 1 maand voor aanvang door te geven via opleidingen@tg.nl. Bij een niet tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de prijs van de training geheel in rekening te brengen. 

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen