Succesvolle burgerinitiatieven: workshop MagStad? | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Succesvolle burgerinitiatieven: workshop MagStad?

Tijdens de workshop MagStad? leert u nieuwe manieren van omgaan met burgerinitiatieven. Dat doen wij via een goed gesprek, maar ook hands-on tijdens veldwerk. Met onze tips kunt u direct aan de slag.

Het goede gesprek wordt gevoerd over de veranderende relatie tussen overheden en burgers en gaan wij actief op zoek naar goede ideeën en krachtige initiatiefnemers. Wij zien dat organisaties graag meer gebruik willen maken van de energie en kracht van de samenleving, maar zien ook dat de manier waarop dat wordt georganiseerd en het instrumentarium daarbij nogal eens beperkend werkt.

Tijdens de workshop komen thema’s aan de orde zoals:

  • hoe kun je als overheid burgerinitiatief stimuleren en tegelijkertijd zaken als veiligheid en rechtsgelijkheid waarborgen
  • hoe krijg je de echte ‘kampioenen’, ofwel succesvolle initiatiefnemers in het vizier
  • op welke manieren kun je burgers betrekken, bijvoorbeeld met social media
  • welke sturingsinstrumenten heb je nu geld schaars is?

Direct veldwerk doen

Het is niet alleen praten, wij gaan met u op een vernieuwende, onderzoekende en inspirerende manier met de omgeving aan de gang. Een deel van de workshop bestaat uit veldwerk. U leert daarbij kijken als een social designer - waardoor dingen die u als normaal beschouwd een andere betekenis en potentie krijgen. Wij hebben nieuwe social media instrumenten ontwikkeld die meteen gebruikt kunnen worden door de deelnemers. Met die instrumenten treedt u op een laagdrempelige manier in contact met de bewoners en dan vooral ook met de bewoners waar u tot op heden geen contact mee had. Een echte hands-on workshop dus. De workshop is inmiddels viermaal succesvol uitgevoerd. Referenties zijn beschikbaar.

Doet u mee?

De workshop speelt zich vooral af in het ruimtelijke en sociale domein en is geschikt voor gemeenten, corporaties en zorginstellingen en dan vooral in vraagstukken waar er een appel gedaan wordt op de omgeving. De workshops zijn het krachtigst als een mix van beleidsmakers, vertegenwoordigers die veel ‘buiten’ zijn, handhavers en financiële mensen samen deelnemen.

Wat leert u?

Na de workshop heeft u nieuwe manieren geleerd om op zoek te gaan naar bijzondere initiatieven en krachtige initiatiefnemers. U heeft bovendien een methode tot uw beschikking, waarbij u niet meteen ja of nee hoeft te zeggen tegen een initiatief, maar waarmee u samen met de initiatiefnemers de mogelijkheden kunt onderzoeken. Deze workshop levert u kortom inzichten, vaardigheden en instrumenten, waarmee u de volgende dag al aan de gang kunt. 

Door ons begeleid

In deze workshop combineren wij de vaardigheden van de adviseurs van Twynstra Gudde met de creatieve kracht van social designers. Zo komen wij tot de essentie van het vraagstuk en breken wij er op een vernieuwende, ontwapenende en spannende manier weer uit.

Duur en prijzen

De workshop duurt 3 uur inclusief veldwerk.
De prijs voor een workshop MagStad?, die nieuwe manieren leert om met burgerinitiatieven om te gaan, bedraagt € 2.250,-- (exclusief btw) per groep. De groep kan variëren tussen de 8 en 25 personen.

Wij geven € 100,-- extra korting als een bestuurder de workshopresultaten in ontvangst neemt. Onze ervaring is namelijk dat een afsluitend gesprek met een bestuurder de impact van de workshop sterk verhoogt.

Markten & Sectoren

Gemeenten

Ja, ik ben geïnteresseerd