‘Volumenormen in de zorg zijn arbitrair’ | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

‘Volumenormen in de zorg zijn arbitrair’

17 oktober 2017

Hoe vaker ziekenhuizen operaties doen, hoe beter de kwaliteit van zorg wordt. Maar waarom dat zo is, begrijpt niemand echt goed. ‘De afkappunten voor volumenormen zijn arbitrair’, zegt Roos Mesman, senior adviseur Zorg Twynstra Gudde. Zij promoveerde vrijdag 13 oktober bij de Universiteit van Tilburg op het behandelvolume als kwaliteitscriterium. Zorgvisie interviewde Roos Mesman hierover.

Oefening baart kunst, dat begrijpt iedereen. Hoe vaker chirurgen een operatie doen, hoe meer bedreven ze erin raken. Sinds de jaren zeventig zijn duizenden wetenschappelijke studies gepubliceerd, waarvan het merendeel het positieve verband aantoont tussen volume en kwaliteit. Maar tot verrassing van Roos Mesman analyseerde slechts een klein aantal studies, 27 om precies te zijn, ook mogelijke verklarende factoren. ‘De meeste onderzoekers wilden kennelijk alleen weten of er wel of geen verband is tussen volume en kwaliteit. Een kleine minderheid toonde interesse in het ontrafelen van het werkingsmechanisme waardoor volume leidt tot meer kwaliteit. Terwijl dit juist aanknopingspunten biedt voor kwaliteitsverbetering in alle ziekenhuizen, ongeacht het volume.’

Werken volgens de richtlijnen

Mesman vond in die onderzoeken drie sets van verklarende factoren. Als ziekenhuizen een groot aantal specifieke operaties doen, werken ze strikter volgens de richtlijnen. Daarnaast speelt de mate van specialisatie van de chirurgen een rol. ‘Het maakt uit of een algemeen chirurg een operatie doet of een chirurg die bijvoorbeeld is gespecialiseerd in oncologische operaties.’ Verder zit het verschil in kenmerken van het ziekenhuis. Ziekenhuizen met moderne apparatuur, die hun medewerkers scholen om hun kennis en kunde op peil te houden, behalen betere uitkomsten.

Lees hier het hele artikel op Zorgvisie.nl

Masterclass ‘Hoe mobiliseer ik samenwerking om mijn ziekenhuis te versterken?’

Op donderdag 9 november geeft Roos Mesman een lezing over haar promotieonderzoek tijdens de masterclass ‘Hoe mobiliseer ik samenwerking om mijn ziekenhuis te versterken?’. Tijdens haar lezing spreekt Roos over het wetenschappelijk bewijs dat beschikbaar is voor betere resultaten na een operatie bij een hoger volume. Vertaling van dit bewijs in volumenormen heeft het Nederlands ziekenhuislandschap sterk veranderd. Maar is er voldoende inzicht in het ‘waarom’ van de relatie tussen volume en kwaliteit?

Deze masterclass wordt georganiseerd door de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en is speciaal bestemd voor ziekenhuisbestuurders en medische stafleden van regionale ziekenhuizen.

Roos Mesman

Senior adviseur

Neem contact op