Twynstra Gudde en Vollmer & Partners Runner Up in Who Cares prijsvraag | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Twynstra Gudde en Vollmer & Partners Runner Up in Who Cares prijsvraag

27 oktober 2017

Op 26 oktober hebben Twynstra Gudde en Vollmer & Partners bureau voor stedebouw en landschapsarchitectuur tijdens de Dutch Design Week de Runner Up prijs gewonnen voor de prijsvraag WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg. Deze prijsvraag is uitgeschreven door de Rijksbouwmeester in samenwerking met de gemeente Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen om innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken rond het thema wonen en zorg in te dienen. In teamverband met Vollmer & Partners waren wij inzender voor de Oosterparkwijk in Groningen.

Onze inzending onderscheidt zich door de samenwerking tussen fysiek en sociaal ontwerp. We richten ons op het versterken van de langzame verkeersroutes van de wijk. We creëren Michi-Noeki’s (geïnspireerd door Japanse pleisterplaatsen Michi-No-Eki): informele en laagdrempelige plekken waar je naar de wc kunt, een kopje koffie kunt drinken, informatie vindt, met vragen terecht kunt en waar een luisterend oor wordt geboden. De Michi-Noeki’s zijn aan elkaar gekoppeld met ‘Zilverdraad’: makkelijk begaanbare verbindingsroutes door de wijk, voor beweging op slentertempo. Zo versterken we de sociale en fysieke infrastructuur, en vergroten we de kans op toevallige ontmoetingen.

Daadwerkelijke realisatie

Twintig teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere innovatieve denkers hebben de afgelopen maanden hun ideeën uitgewerkt. Tijdens de prijsuitreiking benadrukte de jury dat alle inzendingen een bron van inspiratie zijn voor andere woonwijken. Zij roepen daarom alle partijen op samen te werken om de plannen ook daadwerkelijk en gezamenlijk te gaan realiseren.

Kijk voor meer informatie over de prijsvraag, het juryrapport en het magazine dat over de prijsvraag is gepubliceerd op www.prijsvraagwhocares.nl. Heeft u interesse in het concept? neem contact op met Hans Hoepel, hho@tg.nl of telefoonnummer:033 - 467 76 76

Lees het artikel 'Rijksbouwmeester: we moeten bouwen voor de vergrijzende samenleving' dat de NOS naar aanleiding van deze prijsvraag gepubliceerd heeft.

Bekijk ook het NOS Journaal om van 25 oktober over dit onderwerp

Hans Hoepel

Managing partner

Neem contact op