Inspiratieavond 'Integrale Capaciteitsmanagement' | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Inspiratieavond 'Integrale Capaciteitsmanagement'

14 mei 2019

Hoe houd je zicht op de zorgvraag, hoe voorkom je opnamestops en hoe zet je de beschikbare capaciteit zorgvuldig in? Ziekenhuizen worstelen er dagelijks mee. Tijdens onze laatste inspiratieavond stond daarom het thema ‘Integrale Capaciteitsmanagement’ (ICM) op het programma. Ditmaal met twee bevlogen gastsprekers en trekkers van ICM uit het OLVG, te Amsterdam.

Er wordt wel eens gezegd dat ziekenhuiszorg vanuit het patiëntperspectief maar 20% geneeskunst is en 80% logistiek. De verhouding zal in de praktijk anders zijn, maar veel ziekenhuizen zetten – net als het OLVG – sterk in op ICM. Om de zorg te optimaliseren en de kosten te beheersen. Dat betekent zo slim mogelijk omgaan met de capaciteit, zodat het ziekenhuis zich aan kan passen op een grotere of kleinere zorgvraag en op het juiste moment de juiste zorg voor de patiënt kan leveren.

Maar hoe organiseer je dat en waar moet je rekening mee houden? Zet je een centrale afdeling op? Waar ligt het mandaat? Hoe richt je de coördinatiestructuur effectief in? Welke technologische middelen heb je nodig? Kortom, hoe zorg je met deze verandering dat je echt impact maakt, niet in de laatste plaats ook voor de patiënt. Veel huizen halen inspiratie uit het voorbeeld van Johns Hopkins Capacity Command Center en recent berichte het Amphia Ziekenhuis over hun eigen Hospital Command Center.

Tijdens de Cure Inspiratieavonden bespreken onze adviseurs actuele thema’s in de curatieve sector, samen met opvallende koplopers in de zorgpraktijk. Wilt u hier meer over weten of over hoe Integrale Capaciteitsmanagement echte impact gaat hebben in uw zorgpraktijk? Neem dan contact met ons op: pbo@tg.nl of dha@tg.nl of meld u aan voor onze Zorg Nieuwsbrief.

Markten & Sectoren

Cure

Paul Boon

Senior adviseur

Neem contact op

Reageer