Film 'Wie is de ander?' | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Film 'Wie is de ander?'

06 november 2017

Twynstra Gudde wil diverser worden. Omdat wij geloven dat meer diversiteit zorgt voor een betere kwaliteit van ons advieswerk. Het belang van diversiteit & inclusie is door medewerkers zelf bij Twynstra Gudde op de agenda gezet. Maar wat is diversiteit precies, hoe zorgen we voor een inclusievere organisatie en tegen welke dilemma’s lopen we dan aan? Ook voor ons is het een zoektocht, waarbij we niet alle antwoorden hebben. Tijdens ons Nazomerevent zijn we deze zoektocht gestart.

Als we het hebben over diversiteit, gaat het al gauw over het aannemen van mensen. We denken in de bekende ‘hokjes’: etnische en culturele achtergrond, gender, seksuele voorkeur en beperkingen. Hoewel dit een belangrijk aspect is van diversiteit, is er ook het gevaar dat we dan juist mensen aanspreken op één aspect van hun identiteit en dat we dus in generalisaties of stereotypes vervallen. Ook blijft de focus dan op ‘de ander’, in plaats van op onszelf; op wie wij zijn en wat wij kunnen doen om te zorgen voor een diverse en inclusieve werkomgeving.

Tijdens ons Nazomerevent hebben we daarom niet alleen gesproken over ‘de ander’, diegene die nog niet bij ons werkt, maar over ons allemaal. Wanneer voel jij je ’de ander‘? Wat zegt dat over de norm binnen ons bedrijf? We horen vaak dat we een open en prettige bedrijfscultuur hebben, maar wanneer voelen mensen zich toch buitengesloten? Hoe waarderen we de diversiteit die er is? En hoe zorgen we voor een échte inclusieve werkvloer?

Film

Ons Nazomerevent, en de start van onze zoektocht, hebben we samengevat in een filmpje, dat u hieronder kunt bekijken. Het filmpje geeft een mooi beeld van deze dag en hierin komen medewerkers en externe sprekers aan het woord. Het vervolg hierop zijn persoonlijke verhalen van medewerkers in de vorm van blogs, waarin ze vertellen waarom ze zich inzetten voor diversiteit & inclusie en welke dilemma’s ze hierbij tegenkomen.

Uiteraard zijn we ook benieuwd welke dilemma’s u tegenkomt bij diversiteit & inclusie en hoe u hiermee om gaat. Laat hieronder uw reactie achter!

Britta Gielen

Senior Partner

Neem contact op

Reactie(s)

Beste Britta, Zit de kern van de wens tot diversiteit niet in het oordelen loslaten. Hoe doe je dat en hoe lastig is dat, zo menseigen. Waarom oordelen en veroordelen we? Een boeiende vraag waar ik het antwoord schuldig moet blijven. Het is wel boeiend dat in het weleldklimaat van polarisatie diversiteit/inclusiviteit weer een thema is. Groet Marianne

Knap! En wat een feest om dit samen met collega’s te bespreken maar vooral te gaan DOEN. Er zouden meer bedrijven zo diversiteit moeten aanpakken. Zoals iemand in het filmpje zegt dit is nog maar het begin. Omdat je jezelf moet kunnen zijn. Helaas lukte mij dat niet altijd en daarom ben ik zzp’er geworden. Gemiste kans voor de witte werkgevers maar voor mij de realiteit waar ik me aan heb aangepast. Succes!

Met welke bril kijk je naar de ander? Het is jammer als het om diversiteit gaat, dat we snel geneigd zijn om vanuit de bril van etniciteit te kijken. Als het lukt om die bril niet op te zetten, leer je de ander pas beter kennen. Volgens mij hebben jullie gepoogd om dat juist niet te doen. Proficiat!

Een mooi en belangrijk onderwerp waar we met StadsLAB033 ook druk mee bezig zijn vanuit De Nieuwe Stad. We zien dat de arbeidsmarkt op dit moment nog steeds veel mensen buitensluit. We proberen zelf een inclusieve organisatie te zijn door meer als een conmunity te zijn waar mensen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Het gaat over gelijkwaardigheid en creëeren van kansen. Als toekomstige buren lijkt het me leuk om verder dit gesprek te voeren.

Prachtig om te zien! Vergt durf en lef om als organisatie dit te omarmen. Zie de diversiteit als verrijking. Vooral de 'ander' zien als mens, dat is het uitgangspunt.

Beste allen die de moeite hebben genomen een reactie te sturen. Wat fijn om te lezen dat onze film en onze gedachte iets losmaakt. Ik ben ervan overtuigd dat een inclusieve organisatie in de komende jaren nog belangrijker wordt. Met alle verschillen die er zijn, onze overeenkomsten zijn altijd groter, en verbinden ons. Organisaties zullen openheid, nieuwsgierigheid en omarming van het verschil op de agenda zetten. Binnen TG zoeken wij daar op onze eigen wijze naar en leren onze eigen lessen. Het is lang niet altijd eenvoudig, wel noodzakelijk om ook in de toekomst een prettig thuis te bieden voor iedereen.

Reageer