Blogs | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau

Blogs

Rudy Kor

Komt na projectmanagement , Prince2 en Scrum Chaordisch projectmanagement?

26-04-2019
reageer
Rudy Kor

December 2012 promoveerde Nicolien Mulder op het proefschrift Value Based Project Management - een aanpak voor chaordische projecten vanuit het perspectief van het complexiteitsdenken. Daarna volgende nog enkele boeken over hetzelfde onderwerp, en nu is er Chaordisch projectmanagement voor de creatieve industrie. Het boek schreef ze samen met Johan Kolsteeg en is bedoeld als een hulpmiddel voor projectleiders, productieleiders, opdrachtgevers en andere betrokkenen in de creatieve industrie.

Projectmanagement
Rudy Kor

Zes adviezen over omgaan met verandering

31-03-2019
reageer
Rudy Kor

Spencer Johnson is ooit beroemd geworden met zijn boek 'Wie heeft mijn kaas gestolen - 'omgaan met verandering', heeft nu er een een vervolg op geschreven: 'Breek los uit het doolhof – zelf verandering creëren.' Als je eenmaal gewend bent aan de parabel-schrijfstijl, zet het schrijfwerk van Johnson je aan tot nadenken over je eigen opvattingen over veranderen.

Rudy Kor

10 Tips voor het invoeren en volhouden van zelfsturing

26-03-2019
reageer
Rudy Kor

Hier en daar hoor en lees je dat zelfsturing of zelforganisatie op z'n retour is. Nu hebben wel geleerd dat wat goed gaat geen aandacht krijgt, en wat tegenvalt of uitzonderlijk is aandacht krijgt. Zo ook in die gevallen waar men, geheel of gedeeltelijk, deze organisatievorm bij het oud vuil heeft gezet. Maar daarmee wordt geen recht gedaan aan al die organisaties waar het wel goed functioneert.

Projectmanagement
Rudy Kor

Veranderen van mensen kan niet als de (destructieve) effecten van gedrag onbesproken blijven

09-12-2018
reageer
Rudy Kor

Als het in mijn studie (jaren 70 van de vorige eeuw) over het veranderen van organisaties ging was het boek van Bennis Benne and Chin ‘The planning of Change’ een van de standaardwerken. De auteurs hadden toen weinig concurrentie, want het vak van veranderkunde was nog in opkomst. Hoe anders is het de laatste decennia. Het wordt op universiteiten onderwezen en er zijn ontelbare masterclasses, seminars en boeken. Boeken zoals het recent verschenen boek van Ten Have c.s. ‘Verandermanagement Veranderd’ maar ook boeken als ‘Who Stole my cheese’ of bij een ander verhalend boek ‘Onze ijsberg smelt’ waarin de zeven principes van veranderen door John Kotter op speelse wijze worden uitgelegd. Op zoek naar nieuwe inzichten, inspiratie en wijsheid toog ik naar het door de uitgever Management Impact georganiseerde ‘Jaarcongres Verandermanagement 2018’. Enkele indrukken die ik over de wondere wereld van de veranderkunde heb opgedaan volgen hieronder.