Helmuth Stoop | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau

Helmuth Stoop

Partner

Werken bij én voor de overheid raakt mij. Vanwege de impact op de leefomgeving, en de maatschappij als geheel. De impact op vandaag én morgen. Complexe, maatschappelijke vraagstukken worden steeds vaker als ‘project’ of ‘programma’ bestempeld. Ik geloof erin dat het rijke gedachtengoed van project- en programmamanagement helpt deze maatschappelijke vraagstukken terug te brengen tot de essentie. Daarbij gaat het om structuur brengen in de inhoud en handvatten aanreiken voor het ‘slim organiseren’ in een lastig landschap van verschillende stakeholders. Het vraagstuk fileren, de complexiteit hanteerbaar maken en organiseren vanuit ‘good governance’. Daar zit mijn kracht.

About me

Ik adviseer en begeleid (met name) overheidsorganisaties die die gesteld willen staan voor de toekomst. Die lenig, wendbaar, flexibel en adaptief willen zijn en daarvoor hun project- en/of programmamanagement willen professionaliseren. Ik houd me bezig met het opstarten, organisatorisch inrichten, doorlichten, begeleiden van programma’s en het coachen van programmamanagers en -opdrachtgevers. Daarnaast ben ik expert in het ontwerpen en begeleiden van professionaliseringstrajecten. Bovendien adviseer ik Raden van Bestuur, Directies en Managementteams op vraagstukken die horen bij ‘opgavengericht werken’. Complexe programma’s in de sport én vraagstukken rond ‘leiderschap van de programmamanager’ hebben mijn bijzondere interesse. Kenmerkend voor mijn stijl zijn: gedreven, betrokken en nieuwsgierig. Er uithalen wat erin zit!

Iets een programma noemen is geen kunst, het op een professionele manier opzetten en uitvoeren in een lastig (ambtelijk – bestuurlijk, in- en extern) samenspel des te meer! Mijn passie zit in het ‘werkend krijgen’ van programmamanagement en opzetten van werkbare programma’s. Niet vanuit een theoretisch kader maar vanuit een praktisch oogpunt. Op zoek naar de meerwaarde voor de organisatie en betrokkenen.

Ik ben mede-organisator van het PGM Open, hét event op het gebied van programmamanagement in Nederland. Samen met vakgenoten (binnen en buiten Twynstra Gudde) werk ik samen om het vak van programmamanagement verder te ontwikkelen en te vernieuwen. Ik schreef mee aan diverse boeken zoals ‘Projectmatig werken bij de hand’, ‘Programmamanagement; Sturen op samenhang’ en het onlineboek ‘Werken aan programma’s’. Eind 2018 verschijnt mijn boek ‘Leiderschap van de programmamanager; hoe je het verschil maakt in doelgerichte opgaven’.

Vooral governancevraagstukken in programma’s én leiderschapsontwikkeling van programmamanagers hebben mijn bijzondere interesse. Ik weet (inmiddels) dat methoden niet werken, maar mensen wel! Dat staat voorop in alles wat ik doe.

Opleidingen

Training 'Programmamanagement' (3 blokken)

3 blokken: 2-3 april, 14-15 mei en 25-26 juni 2019

Met deze training legt u een stevig fundament in het mooie vak van programmamanagement. We besteden aandacht aan zowel de (inter)menselijke als de methodische kant van programma’s en raken alle aspecten waarmee u in programma’s te maken krijgt. Hiermee bent u beter in staat uw eigen opgave tot een succes te maken. Deze training bestaat uit drie blokken van 2,5 dag.

Programmamanagement Bekijk opleiding Bekijk alle opleidingen

Training 'Programmamanagement' (2 blokken)

1e blok op 1 en 2 oktober 2019 met 2e blok op 12-13 november 2019

Met deze training legt u een stevig fundament in het mooie vak van programmamanagement. We besteden aandacht aan zowel de (inter)menselijke als de methodische kant van programma’s en raken alle aspecten waarmee u in programma’s te maken krijgt. Hiermee bent u beter in staat uw eigen opgave tot een succes te maken. Deze training bestaat uit twee blokken van 2,5 dag.

Programmamanagement Bekijk opleiding Bekijk alle opleidingen

Blogs

  • Wat kenmerkt het leiderschap van de programmamanager?

    05 november 2018 Lees verder
  • “De kunst is om mezelf scherp te houden”

    24 juli 2018 Lees verder
  • “Lijn- en programmamanagement kunnen niet zonder elkaar”

    23 juli 2018 Lees verder