Helmuth Stoop | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau

Helmuth Stoop

Partner

Werken bij én voor de overheid raakt mij. Vanwege de impact op de leefomgeving, en de maatschappij als geheel. De impact op vandaag én morgen. Complexe, maatschappelijke vraagstukken worden steeds vaker als ‘project’ of ‘programma’ bestempeld. Ik geloof erin dat het rijke gedachtengoed van project- en programmamanagement helpt deze maatschappelijke vraagstukken terug te brengen tot de essentie. Daarbij gaat het om structuur brengen in de inhoud en handvatten aanreiken voor het ‘slim organiseren’ in een lastig landschap van verschillende stakeholders. Het vraagstuk fileren, de complexiteit hanteerbaar maken en organiseren vanuit ‘good governance’. Daar zit mijn kracht.

About me

Ik adviseer en begeleid (met name) overheidsorganisaties die die gesteld willen staan voor de toekomst. Die lenig, wendbaar, flexibel en adaptief willen zijn en daarvoor hun project- en/of programmamanagement willen professionaliseren. Ik houd me bezig met het opstarten, organisatorisch inrichten, doorlichten, begeleiden van programma’s en het coachen van programmamanagers en -opdrachtgevers. Daarnaast ben ik expert in het ontwerpen en begeleiden van professionaliseringstrajecten. Bovendien adviseer ik Raden van Bestuur, Directies en Managementteams op vraagstukken die horen bij ‘opgavengericht werken’. Complexe programma’s in de sport én vraagstukken rond ‘leiderschap van de programmamanager’ hebben mijn bijzondere interesse. Kenmerkend voor mijn stijl zijn: gedreven, betrokken en nieuwsgierig. Er uithalen wat erin zit!

Iets een programma noemen is geen kunst, het op een professionele manier opzetten en uitvoeren in een lastig (ambtelijk – bestuurlijk, in- en extern) samenspel des te meer! Mijn passie zit in het ‘werkend krijgen’ van programmamanagement en opzetten van werkbare programma’s. Niet vanuit een theoretisch kader maar vanuit een praktisch oogpunt. Op zoek naar de meerwaarde voor de organisatie en betrokkenen.

Ik ben mede-organisator van het PGM Open, hét event op het gebied van programmamanagement in Nederland. Samen met vakgenoten (binnen en buiten Twynstra Gudde) werk ik samen om het vak van programmamanagement verder te ontwikkelen en te vernieuwen. Ik schreef mee aan diverse boeken zoals ‘Projectmatig werken bij de hand’, ‘Programmamanagement; Sturen op samenhang’ en het onlineboek ‘Werken aan programma’s’. Eind 2018 verschijnt mijn boek ‘Leiderschap van de programmamanager; hoe je het verschil maakt in doelgerichte opgaven’.

Vooral governancevraagstukken in programma’s én leiderschapsontwikkeling van programmamanagers hebben mijn bijzondere interesse. Ik weet (inmiddels) dat methoden niet werken, maar mensen wel! Dat staat voorop in alles wat ik doe.

Opleidingen

Workshop Leiderschap van de programmamanager

Donderdag 26 september 2019 (09.00-17.00 uur)

Er is inmiddels het nodige gepubliceerd over de methodische kant van programmamanagement, maar minder over de rol en het leiderschap van de programmamanager. Met het boek 'Leiderschap van de programmamanager - Hoe jij het verschil maakt in doelgerichte opgaven' vullen Björn Prevaas, Jo Bos en Helmuth Stoop die lacune op. Cruciaal, want de programmamanager maakt het verschil tussen succes en falen van programma’s. In deze workshop gaan zij dieper in op een aantal thema’s uit het boek om je zodoende te helpen je leiderschap te versterken. We nodigen je van harte uit om deel te nemen!

ProgrammamanagementLeiderschapsontwikkeling Bekijk opleiding Bekijk alle opleidingen

Training 'Programmamanagement' (3 blokken)

Startdatum 1e blok: dinsdag en woensdag 21-22 januari 2020

Met deze training leg je een stevig fundament in het mooie vak van programmamanagement. We besteden aandacht aan zowel de (inter)menselijke als de methodische kant van programma’s en raken alle aspecten waarmee je in programma’s te maken krijgt. Hiermee ben je beter in staat je eigen opgave tot een succes te maken. Deze training bestaat uit drie blokken van 2,5 dag.

Programmamanagement Bekijk opleiding Bekijk alle opleidingen

Training 'Programmamanagement' (2 blokken)

Onze 1-2 okt. training is vol, nieuwe datum 2020: start 1e blok 12-13 mei

Met deze training leg je een stevig fundament voor het mooie vak van programmamanagement. We besteden aandacht aan zowel de (inter)menselijke als de methodische kant van programma’s en raken alle aspecten waarmee je in programma’s te maken krijgt. Hiermee ben je beter in staat je eigen opgave tot een succes te maken. Deze training bestaat uit twee blokken van 2,5 dag. Eerdere deelnemers beoordeelden deze training met gemiddeld een 9!

Programmamanagement Bekijk opleiding Bekijk alle opleidingen

Blogs

  • Moed en kwetsbaarheid tonen

    07 maart 2019 Lees verder
  • Kleur bekennen - Investeren in je zelfinzicht, je niche en je professionele identiteit

    25 januari 2019 Lees verder
  • Wat kenmerkt het leiderschap van de programmamanager?

    05 november 2018 Lees verder