Blog Vastgoed as a service

In de vastgoedsector is een nieuw fenomeen in opkomst: Vastgoed as a service. Als deze ontwikkeling doorzet, veranderen de traditionele rollen in de sector, van vastgoedeigenaren tot facility managers. Is deze ontwikkeling de toekomst en zet deze de markt op z’n kop?

Toegevoegd door Bote Scholtens op 12 oktober 2017

De ‘service’ markt voor consumenten is booming. Steeds meer producten worden afgenomen als dienst, of mooier: ‘as a service’. Denk aan auto’s (de opkomst private lease), witgoed (Bundles), kleren (Cloakroom), bloemen (Bloomon), avondeten (Hello Fresh) en koptelefoons (Gerrard Street). Met deze diensten koop je naast het product ook gemak; je wordt ontzorgd. Je hoeft er niet meer voor naar de winkel, je hoeft geen grote investering te doen, je hebt zonder je te hoeven verdiepen in de laatste trends en ontwikkelingen toch altijd het nieuwste, het onderhoud en de garantie is automatisch geregeld, het is veelal duurzaam en/of circulair en – steeds belangrijker – je maakt onderdeel uit van een merkidentiteit of community.

Vastgoed as a service

Ook in vastgoed zie je deze vorm van dienstverlening de laatste jaren opkomen. Partijen als Regus, Spaces, Tribes, Seats 2 Meet, WeWork en HNK, maar ook meer lokale initiatieven zoals B. Amsterdam, bestormen de kantorenmarkt: zogenaamde flexibele kantoorruimtes of ‘coworking spaces’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij hen neem je een ‘all inclusive service’ af: je betaalt een vast bedrag per werkplek per maand welke is vastgelegd in een kortdurend huurcontract en je hoeft verder niets meer te regelen. Deze partijen turnen incourante kantoren om tot hippe werkplekken en maken van aftandse gebieden weer proeftuinen met nieuwe energie en creativiteit.

Waar je in de crisis vooral zzp’ers en start-ups gebruik zag maken van deze aanbieders, kiezen nu ook middelgrote en zelfs corporates voor deze vorm van huisvesting. Deze vorm is voor zowel de werkgever als de werknemer zeer aantrekkelijk. De werkgever heeft namelijk een korter en flexibeler huurcontract en krijgt daarvoor een leverancier die zich niet focust op vierkante meters, maar op het leveren van toegevoegde waarde voor de eindgebruiker. Door huisvesting als service aan te bieden moet hij ervoor zorgen dat zijn diensten continu blijven aansluiten op de behoeften van de gebruiker. Doet hij dit niet, dan kiest die gebruiker voor een ander.

Je kunt je voorstellen dat de rol van vastgoedeigenaren en facilitair managers hierdoor integreert. In plaats van asset management richt de eigenaar zich op user experience. De vastgoedeigenaar neemt de rol van de facilitair manager en al zijn diensten eigenlijk over. Je kunt dit zien als de volgende fase van ‘facilitaire regie’ of integrated facility management (IFM), waar niet alleen de dienstverlening maar ook het hele facilitair management in handen komt van de markt, in dit geval de vastgoedeigenaar.

Bottom line is dat je je als werkgever niet meer hoeft te verdiepen in zaken die weinig te maken hebben met je eigen core business. Je kiest een leverancier die gespecialiseerd is in het leveren van een dienst (vastgoed inclusief facilitaire diensten) en die zo goed mogelijk aansluit op de behoeften van jouw werknemers. Met die leverancier maak je afspraken over hoe hij ervoor zorgt dat jouw werknemers tevreden blijven en hoe zijn diensten ook in de toekomst vernieuwend zijn, zodat zij ook dan voldoen aan de nieuwe generatie werknemers.

Deze grondgedachte kan de vastgoed- en facilitaire wereld laten integreren en daarmee volledig op zijn kop zetten. De komende maanden publiceren wij meer visiestukken over wat Vastgoed as a service kan betekenen voor de wijze van contractering, de (prestatie)afspraken en samenwerking. Niet als een product, maar als een service.

Practice what you preach!
TwynstraGudde verhuist in 2019 naar De Nieuwe Stad in Amersfoort en kiest zelf ook voor dit nieuwe concept waarbij het vastgoed wordt afgenomen als een ‘service’. De huisvesting neemt TwynstraGudde af van de Amersfoortse projectontwikkelaar Schipper-Bosch, met wie TwynstraGudde het concept van Vastgoed as a Service heeft ontwikkeld.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.