Blog TwynstraGudde Faalfestival

Iedereen maakt fouten en gelukkig maar! Toch voelt het wat oncomfortabel om uit te komen voor gemaakte fouten, waardoor het onderwerp vaak gemeden wordt. Dat is zonde want van fouten kan je veel leren. En niet alleen eigen fouten zijn leerzaam, fouten van anderen kunnen ook waardevolle leermomenten zijn voor jou. Maar dan moet die ander ze natuurlijk wel aan jou vertellen… 

Toegevoegd door Marlou Kerssens op 16 januari 2023

Oftewel, genoeg redenen voor TwynstraGudde om het Faalfestival te organiseren, een maand die geheel in het teken stond van het maken en bespreken van fouten. Met als doel: het creëren van bewustwording dat fouten maken normaal is en dat fouten leerzaam én bespreekbaar zijn. Klinkt goed, maar hoe pak je zoiets aan? 

Prikkelende acties

Om te leren, moeten fouten bespreekbaar worden gemaakt. Dus tijd voor prikkelende acties! Wat doe je als je op je kantoormuur ‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald maar geleerd’ ziet hangen of als je je leukste/beste/leerzaamste fout mag kliederen op een echte Wall of shame? Het maakt je gesprek bij de koffiecorner lekker dynamisch en inhoudelijk. Waarbij TwynstraGudde niet TwynstraGudde zou zijn als er niet ook op de prikkelende acties stevig werd gediscussieerd en gereflecteerd. Kortom, de gewenste discussie was losgebarsten! 

Blog Faalfestival

Inspirerende faalmomenten

Maar wat voor fouten maken anderen eigenlijk? Want alleen door fouten te delen kunnen anderen er ook van leren. Acht partners deelden hun faalverhaal in korte filmpjes met herkenbare faal- én leermomenten, zoals ‘Geef tijdig aan als iets niet lukt’, ‘Weet wie je opdrachtgever is’ en ‘Als adviseur hoef je niet alles te weten’. Zo zie je maar dat iedereen af en toe struikelt en met meer ervaring zijn pad kan vervolgen.

Velen van ons waren nieuwsgierig naar het Faalfitness onder leiding van faalkundige Remko van der Drift. De uitkomst was helder, velen binnen TwynstraGudde kregen de diagnose perfectiestress. Maar niet getreurd! Er zijn oefeningen om onze faalspieren (ja ze bestaan!) te trainen en Remko heeft iedereen vakkundig op weg geholpen. 

Het falen binnen het Faalfestival was een succes en we zijn in beweging gekomen. Enkele leerpunten die collega’s meenemen van deze maand: ‘Openheid helpt om ook je eigen fouten makkelijker te accepteren’, ‘IEDEREEN maakt fouten, en dus ook partners of managers’ en ‘Mildheid naar jezelf en elkaar is key’. 

Faalmomenten van het Faalfestival

Niet alleen collega’s leerden van het Faalfestival, ook het organiseren van het Faalfestival bleek erg leerzaam. Niemand is eigenaar ‘fouten maken’ dus het Faalfestival werd door een grote groep collega’s georganiseerd. Nu hoor ik je denken, werd er door hen gefaald tijdens het organiseren van het Faalfestival? Natuurlijk! Krappe planning, de kunst van het verleiden en informeren waren leermomenten die we in onze rugzak hebben gestopt. Mooie leerpunten voor een volgende editie van het Faalfestival! 

Foto Wall of Shame 3

 

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.