Blogreeks Projectmatig werken als vliegwiel voor verandering

Als projectmanager heb je vaak de opdracht om ‘iets’ voor elkaar te krijgen. Dat ‘iets’ moet dan een duidelijke impact maken op de lijnorganisatie. Projecten bestaan maar tijdelijk en als projectmanager ben je straks weer vertrokken. Je hebt de lijnorganisatie dus hard nodig: als zij de verandering omarmen en zorgen voor een goede borging in de organisatie, heb je je doel bereikt: dat is waar projectmanagement en veranderkunde elkaar raken. 

Toegevoegd door Sophie van Leeuwen op 13 mei 2020

Veranderingen zijn spannend, maar hoog nodig. Kijk bijvoorbeeld naar de veertien programma’s die VWS gestart is; de juiste zorg op de juiste plek of het pact voor ouderenzorg.

Allemaal programma’s om organisaties in beweging te krijgen en te veranderen: dat is het moment waar projectmanagers in beeld komen. Als projectmanager overschat je vaak de planbaarheid van zo’n verandering. Een goede reden dus om van tevoren goed na te denken over de gewenste (?) organisatieverandering, in wat voor organisatie loop je rond en hoe kan jij daar als projectmanager je plek in vinden en verandering te weeg brengen. Een methode die mij vaak helpt hierbij is het kleuren denken.

Projectmatig werken als vliegwiel verandering

Kleuren denken

Voor de mensen die het kennen; je koppelt al snel een “blauwe” benadering aan projectmatig werken: eerst denken en dan pas doen. De “beste” scenario’s worden uitgerold zoals dat zo mooi heet en de best practices helpen hierbij. Er zijn ook andere manieren om hier naar te kijken.

Een tegenstelling van de blauwe benadering is de rode veranderstrategie: je verandert pas echt iets als je de mensen verandert. En hoe verander je die dan? Door de medewerker aandacht, een luisterend oor, en een spreekstoel te bieden. Belonen maar ook uitdagen kan hierin werken: zoek naar de motivatie.

Nieuwsgierig naar jouw verandervoorkeur? Doe de kleurentest.

Wil je van gedachte wisselen over jouw organisatieverandering met behulp van het kleuren denken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een (digitale) koffieafspraak.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Heb je een vraag voor ons?

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.