Nominatie versterking Houtribdijk voor Waterinnovatieprijs 2019

De versterking van de Houtribdijk is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2019, in de categorie waterveiligheid. Dat maakte deltacommissaris Peter Glas bekend tijdens het Deltacongres in Goes op donderdag 14 november. TwynstraGudde ondersteunt het contractmanagement in de realisatiefase van de versterking van de Houtribdijk.

Toegevoegd door Ruud Schrauwen op 17 november 2019

De Houtribdijk verbindt Lelystad en Enkhuizen en scheidt het Markermeer van het IJsselmeer. De dijk breekt golven en dat is bij harde wind cruciaal voor de waterveiligheid in een wijde omtrek. In het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) wordt de dijk versterkt met zandoevers, breuksteen en asfalt.

Rijkswaterstaat heeft de Houtribdijk-versterking ingezonden voor de prijs omdat de zandige oevers een echte innovatie zijn. In een binnenwater zonder getijden, zoals in het IJsselmeergebied, is dat een wereldprimeur. Kenmerk van innovatie is ook dat je tegen nieuwe vraagstukken kunt aanlopen en vervolgens met een oplossing komt.

Bij de Houtribdijk hebben we dit jaar natuurlijk problemen ervaren met zandverstuiving. Vervelend voor weggebruikers die te maken hadden met onverwachte wegafsluitingen. Maar samen met de aannemer hebben we een oplossing gevonden in het aanbrengen van een laag grond, waardoor het gras nu wel goed kon kiemen. Hierna zijn er geen zandverstuivingen meer geweest. We zijn dan ook trots en blij dat we zijn genomineerd voor de Waterinnovatieprijs en kijken uit naar de uitreiking!

Duurzaamheid en circulair denken

De Waterinnovatieprijs wordt georganiseerd door de Unie van Waterschappen en is bedoeld voor innovatieve projecten en technieken die al in de ontwikkelingsfase zijn. 

Juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal ministerie Infrastructuur en Waterstaat: “De inzendingen voor de Waterinnovatieprijs laten een heel betrokken en vindingrijke watersector zien. Ik zie volop aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering, en veel oplossingsgerichte innovaties. Duurzaamheid en circulair denken zie ik daarbij veel terug. Als Nederland waterland lopen we nog steeds wereldwijd voorop. De Waterinnovatieprijs laat dat weer zien.”

Benieuwd naar onze rol in de versterking van de Houtribdijk? Lees de volledige casebeschrijving.

Tot en met 9 december kan iedereen stemmen op de genomineerde projecten. Een stem uitbrengen op de Houtribdijk-versterking kan via deze link.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival op 12 december in Utrecht.

Breng je stem uit!

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.