Blog Kleurentest Veranderkunde: actueel en waardevol instrument

De kleurentest helpt je eigen visie op veranderen in kaart te brengen. Ook krijg je door het invullen van de test inzicht in andere visies op veranderen.

Toegevoegd door Dorine Wesel op 15 mei 2013

De kleurentest helpt je eigen visie op veranderen in kaart te brengen. Ook krijg je door het invullen van de test inzicht in andere visies op veranderen. De kleurentest is gebaseerd op het boek Leren Veranderen van Léon de Caluwé en Hans Vermaak (2019). In drie jaar tijd hebben meer dan 100.000 mensen onze kleurentest via internet ingevuld.

Opvallende uitkomsten uit onderzoek hiernaar zijn bijvoorbeeld dat mensen die de test via het internet invullen een hogere voorkeur op blauw hebben dan mensen die de test op papier vullen. Toch iets meer gehaaste en ongeduldige (blauwe) respondenten achter de computer? Ook lijken mensen in het onderwijs gemiddeld lager op geel (macht) en groen (leren) te scoren dan andere branches als bijvoorbeeld industrie en de transportsector.

Wil je meer weten over jouw veranderkleur?

Doe zelf de kleurentest

Een goede spiegel

Je kunt wel stellen dat veel mensen naar dit instrument blijven grijpen; het waardevolle zit vooral in het feit dat de kleurentheorie laat zien dat er vijf groepen van verandertheorieën naast elkaar bestaan en dat er niet één omvattend model is!
Daarom kunnen zoveel (soorten) mensen zich er in vinden. Het kleurenmodel werkt blijkbaar als een goede spiegel om inzicht te krijgen in je eigen voorkeuren voor veranderen. De kleurenconcepten zijn generieke concepten die toegepast kunnen worden op organisaties, teams, groepen en individuen. Maar ook op verandertrajecten.

Score op de kleurentest

Het beeld dat uit de testen komt bevestigt onze eerdere beelden: op deze test scoren mensen het laagste op geel (veranderen door middel van het bij elkaar brengen van belangen) en het hoogst op wit (veranderen op maat, daar waar energie zit) en rood (veranderen door het motiveren van mensen). 

Meer weten?

Naar de opvallende uitkomsten uit eerste onderzoek naar de kleurentest zal meer onderzoek worden gedaan. We hebben de gegevens ook naar branches uitgesplitst om te onderzoeken welke verschillen er zijn in verandervoorkeuren afhankelijk van hoe het werkt in een branche.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.