Op 5 oktober organiseren wij samen met Maatwerk Medisch Leiderschap de inspiratiedag Medisch leiderschap. Deze dag is gericht op het bevorderen van medisch leiderschap in de praktijk en biedt een unieke kans om te leren van ervaren rolmodellen en hun uiteenlopende initiatieven.
Toegevoegd door Hans Frints op 26 mei 2023
Medisch leiderschap is een belangrijk onderwerp dat in 2015 op de kaart is gezet door het platform Medisch leiderschap. Hoewel het veel aandacht heeft gekregen, blijft de praktische implementatie achter. De huidige medische opleiding legt nog steeds voornamelijk de nadruk op medisch-inhoudelijke aspecten, terwijl competenties zoals visie, lef, uithoudingsvermogen, en effectieve samenwerking essentieel zijn om medisch leiderschap echt in de praktijk te brengen.
Tijdens de inspiratiedag Medisch leiderschap vertellen 11 inspirerende rolmodellen over de initiatieven die zij hebben ontplooid. Je werkt tijdens deze dag ook aan jouw eigen initiatief en gaat naar huis met een duidelijk plan.
Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een grote transitie. De manier hoe we nu zorg verlenen is niet meer houdbaar, het systeem kraakt. De toegang tot zorg staat meer en meer onder druk door schaars personeel en toenemende zorgvraag. De grote opgave van dit decennium is het op een mensgerichte manier houdbaar en duurzaam maken van de zorg. Passende zorg is daarbij een belangrijk deel van het antwoord. Wat vraagt dit van medisch leiderschap? Blijft dat vooral gefundeerd op een professioneel fundament of moet er ook ruimte komen voor maatschappelijke waarden? En moet het vooral gericht zijn op het eigen domein of is meer grenzenwerk nodig? Op deze en meer vragen gaat onze keynote speaker Jan A.M. Kremer in.
Jan A.M. Kremer is hoogleraar zorg en samenleving in het Radboudumc. Hij is van oorsprong gynaecoloog, maar werkt sinds 2011 in de breedte van de zorg op het snijvlak tussen beleid en praktijk. Hij is onder andere voorzitter van de Raad van Toezicht van OLVG. Sinds 2022 is hij speciaal gezant passende zorg en opsteller van het Kader Passende Zorg.
Tijdens de inspiratiedag krijgt u de gelegenheid om twee workshops bij te wonen van inspirerende sprekers, die vertellen over hun intiatieven.
Dave Tjan, intensivist ziekenhuis Gelderse Vallei Ede
Dave Tjan is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de ACP poli binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kwetsbare patiënten worden voorbereid en uitgenodigd voor een poliklinisch gesprek over behandelbeperkingen. Dave verricht wetenschappelijk onderzoek over dit initiatief samen met Eline van Lummel. Eline schreef een hoofdstuk in het boek ‘Probleem georiënteerd denken in de palliatieve zorg’. Daarnaast is zij bezig met promotie-onderzoek over ACP.
Vincent Rietveld, SEH-arts knmg Rijnstate ziekenhuis, partner en course director bij DEUS (Nascholingen voor point of care echografie)
Vanaf het begin van zijn loopbaan als SEH-arts maakt Vincent Rietveld zich hard voor het gebruik en verspreiding van POCUS; Point of Care Ultrasound. Het is een snel, non-invasief en laagdrempelig in te zetten instrument ter ondersteuning van klinische besluitvorming. Het maakt procedures efficiënter, veiliger en zorgt voor een bewezen toename van de kwaliteit van zorg. DEUS verzorgt geaccrediteerde nascholingen voor zorgprofessionals zodat de kwaliteit van POCUS gegarandeerd is.
Dennis Barten, SEH-arts knmg VieCuri MC en onderzoeker calamiteiten
Dennis Barten heeft veel onderzoek gedaan naar de paraatheid en voorbereiding van ziekenhuizen op calamiteiten. Een aantal keren is Dennis hierbij van dichtbij betrokken geraakt; de instorting van het plafond van de SEH in VieCuri en de dreigende overstroming van de Maas in de zomer van 2021. De wateroverlast in het VUMC waar evacuatie naar andere ziekenhuizen nodig was. Calamiteit in jouw ziekenhuis? Ben je voorbereid? Dennis neemt je mee in praktijk en theorie.
Evelien van Eeten, SEH-arts en junior principal clinician Radboud UMC
Evelien van Eeten zet zich in voor digitalisering en innovatie van informatie uitwisseling rondom de acute patiënt. Evelien ontwikkelde het landelijk platform zorgcoördinatie (voorheen 2TWNTY4): een platform dat realtime inzicht geeft in de drukte en beschikbaarheid van acute zorgcapaciteit in de regio. Informatie uitwisseling over de capaciteit en over de acute patiënt is van cruciaal belang voor effectiviteit voor de toekomst van de spoedeisende zorg.
Menno Gaakeer, SEH-arts ARDZ Goes, ex-voorzitter van de NVSHA
Menno Gaakeer promoveerde aan de Erasmus Universiteit. Zijn promotieonderzoek
'Emergency Departments in the Netherlands, an exploration of characteristics and operational standards for the purpose of future optimization’ laat zien dat het huidige beleid concentratie spoedzorg eenzijdig is en niet bijdraagt aan kwaliteit van spoedzorg. Om dit verder inzichtelijk te maken is Menno initiatiefnemer van de NEED data-base. Daarnaast ontwikkelde Menno het SGO-fonds om wetenschappelijk onderzoek binnen de spoedeisende geneeskunde mogelijk te maken.
Dominique Buck en Stijn Nelen, beiden traumachirurg in het Radboud UMC
Dominique Buck en Stijn Nelen maakten zich hard voor de ontwikkeling van een trauma-unit binnen het Amalia kinderziekenhuis. De succesvolle opening ervan is inmiddels een feit. Leer van hun volhardende missie en visie op traumazorg voor kinderen.
Maarten Nuver en Milou de Graaf van Arts in Balans
Maarten Nuver is intensivist in het Meander MC. Milou de Graaf is de drijvende kracht achter Arts in Balans. Zij dragen bij aan de veerkracht en mentale fitheid van artsen. Tijdens de COVID pandemie richtten zij Arts in Balans op. Zij bieden elke arts een 30 minuten gratis coachgesprek aan en zijn op vele manieren bezig om het beste uit collega’s te halen. Hun redenatie: mentaal weerbare en veerkrachtige collega’s dragen bij aan betere zorg.
Xavier Moors, kinder-anesthesioloog Erasmus MC en HEMS crewmember
Net als Dinis dos Reis Miranda heeft Xavier Moors bijgedragen aan de ONSCENE trial. Xavier loopt over van de goeie ideeën en heeft meerdere initiatieven ontwikkeld. Op deze inspiratiedag vertelt hij over de introductie van PA en VS in de ambulancezorg. Een verhaal dat veel SEH-artsen en MMA’s zal inspireren.
Kees van Egmond, orthopedisch chirurg Isala Ziekenhuis, mede-oprichter en bestuurslid van Stichting Kind op de been
Twee keer per jaar gaan orthopedisch chirurgen en operatie assistenten naar Ghana en Kameroen om kinderen met orthopedische aandoeningen te opereren. Alle leden van de stichting werken op vrijwillige basis. Om te kunnen opereren leveren ze vakantiedagen in. De stichting zorgt daarnaast voor opleiden van lokaal personeel en voorzieningen in de ziekenhuizen. Kinderen met orthopedische aandoeningen en vergroeiingen zijn in Ghana en Kameroen beperkt in hun ontwikkeling en toekomstperspectief. Stichting Kind op de been maakt hierin een belangrijk verschil.
Dinis dos Reis Miranda, anesthesioloog- intensivist in het Erasmus MC en HEMS crewmember
Dinis dos Reis Miranda is initiatiefnemer van de ONSCENE trial. Dit onderzoek is gericht op de bijdrage van prehospitale ECMO aan de overlevingskans voor refractaire OHCA beneden de leeftijd van 50 jaar. Het opzetten van een nationaal dekkingsgebied voor snelle prehospitale ECMO is mondiaal gezien uniek in zijn opzet. Dinis zal vertellen over de hindernissen voor het verkrijgen van financiering, het meekrijgen van de zorgketenpartners en het creëren van draagvlak in je eigen organisatie.
Judith Voogt, AIOS psychiatrie en promovenda op het onderwerp medisch leiderschap, mede-oprichter van Dokters in Debat van adviseur bij de raad voor volksgezondheid en samenwerking
Haar proefschrift ‘Handle with Care’ gaat over medisch leiderschap voor AIOS en artsen in opleiding. Als geen ander kan Judith Voogt vertellen over hoe je als AIOS kan bijdragen aan medisch leiderschap.
Bron: Landelijk Platform Zorgcoördinatie
De kosten voor deelname aan deze inspiratiedag bedragen voor medisch specialisten/artsen € 450,- , exclusief btw en voor AIOS € 225,-, exclusief btw. Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunchkosten. Accreditatie is in aanvraag.
De inspiratiedag vindt plaats op een locatie in midden Nederland (de exacte locatie volgt later).
Wil je deze dag boordevol inspiratie, netwerkmogelijkheden en praktische tools om jouw eigen initiatief te versterken niet missen? Meld je dan nu aan. Dat kan via onderstaande aanmeldknoppen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Anne-Marie de Vries van Dijen (SEH- arts en eigenaar van Maatwerk Medisch Leiderschap) via info@maatwerkmedischleiderschap.nl of Hans Frints (partner leadership & change van TwynstraGudde) via hfr@tg.nl.
We organiseren deze inspiratiedag samen met Maatwerk Medisch Leiderschap.