Blog Falen: een asset bij campusontwikkeling, maar wie benut het?

Falen is iets wat niemand wil en toch moet. Zonder falen kom je nergens. Een regio die economisch wil floreren heeft een faal-attitude nodig. Incrementele vernieuwing of grote disruptieve vernieuwingen, beiden kunnen niet zonder falen. Falen is een must en omdat niemand het wil, moet je erop sturen. Houd jij je bezig met regionale economische ontwikkeling of werk je aan het ontwikkelen van een campus of cluster? Faal dan!

Toegevoegd door Michiel Cappendijk op 17 januari 2017

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen houdt een trackrecord bij van mislukkingen en fouten die aan de basis stonden voor grote successen. Hieronder drie voorbeelden.

Operatie Centurion in Eindhoven

Mensen kijken mij sinds een aantal jaar niet meer meewarig aan als ik zeg dat ik uit Eindhoven kom. Associaties als slimste vierkante kilometer ter wereld, high tech campus en industrieel design bepalen nu de mindset van Eindhoven. De teloorgang van Philips als internationaal bedrijf met op zijn hoogtepunt meer dan 400.000 werknemers ligt hier aan ten grondslag. Begin jaren negentig gaat met de Operatie Centurion van selfmade man Jan Timmer de hakbijl erin. Vrijwel alle Philips activiteiten in Eindhoven worden beëindigd, verplaatst naar lage lonen landen of verkocht. En via dat laatste ontstond die magische mix aan hightech bedrijven die we nu Brainport Eindhoven noemen.

Mislukt bedrijventerrein in Flevoland?

De Oostvaardersplassen in Flevoland waren het restafval van de inpoldering van Flevoland. Landbouwkundig niet interessant, dus men besluit er bedrijventerrein van te maken (tegenwoordig zouden we zeggen: een campus). Maar ook dat is geen succes. Aangezien er ondertussen wel een interessante ecologie ontstaat, wordt er onder druk van liefhebbende biologen een tijdelijk natuurgebied van gemaakt. De eerste stap op weg naar het uiteindelijke succes van de Oostvaardersplassen en een internationaal erkend voorbeeld op het gebied van ‘natuur maken’. Maar wel na minimaal twee grote mislukkingen en nog velen die volgden.

Tuinbouwcluster Westland

Het is inmiddels een publiek geheim dat de hele wereld kijkt naar de Nederlandse glastuinbouw. Een cluster dat overigens al vroeg de aandacht had van de grondlegger van de clustertheorie Michael Porter. Het is dan ook niet voor niets dat vliegtuigladingen vol met zakenmensen, wetenschappers en ministers uit alle windstreken naar Nederland komen om te leren van de Nederlandse tuinbouw. Het beroemdste tuinbouwgebied is waarschijnlijk het Westland. Maar als je denkt dat het altijd hosanna was, kom je bedrogen uit. Het stamt juist voort uit een traditie van keuterboertjes die maar één ding konden doen: hun kleine perceeltje zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kon je je familie voeden. En niet alleen jij, ook je buurman deed dat. De concurrentie was moordend. Dus dan maar eindeloos proberen om de opbrengst nog een half procentje hoger te krijgen, of nog een stapje extra te doen voor de klant. Via studieclubs werden successen en mislukkingen gedeeld. En die mentaliteit vind je nog steeds terug, de wil om te verbeteren en te vernieuwen. En om fouten te maken.

Ook falen?

Wil je meer weten over het onderwerp falen als asset en houd je je bezig met campus en clusterontwikkeling? Kijk dan eens naar het programma campus en clusterontwikkeling 2017 of op de website www.briljantemislukkingen.nl van Paul Iske, professor open innovatie, en oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Op zijn website word je zeker geïnspireerd! En tot slot: stel jezelf soms de vraag: 'hoeveel fouten gunnen wij onszelf eigenlijk?'

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.