Blog Een zinvol en steunend reflectiegesprek

Het Coronavirus houdt ons in zijn greep. Er wordt een beroep op ons gedaan om thuis te werken waar mogelijk. Ieder in z’n eigen ‘coconnetje’ komen er allerlei gedachtes en reflecties voorbij, die je graag wilt delen met collega’s. Niet alleen door middel van een gezellige chat, maar ook in een goed gesprek onder leiding van een buitenstaander. Want dat heeft meerwaarde, net zoals dat bij intervisie de toegevoegde waarde is van een begeleider. Maar hoe houd je in deze tijd een goed groepsreflectiegesprek? Zodat je samen blijft werken aan de juiste projecten. En zonder dat de bijkomende spanningen van deze onzekere tijden de overhand krijgen.

Toegevoegd door Dorine Wesel op 8 april 2020

Ik had afgelopen week contact met een klant waar ik al drie jaar ontwikkeltrajecten inclusief intervisie begeleid. Het ‘stap voor stap leren van én met elkaar’ is daar aan het inburgeren. Zo ontstaan er waardevolle leergroepen.

Start van het groepsreflectiegesprek

Een van de deelnemers van zo’n leergroep belde mij en gaf aan dat hun groep juist in deze tijd enorm veel behoefte had om onder mijn begeleiding een groepsreflectiegesprek te willen voeren. Iedereen werkt thuis, er is veel online contact, maar de groep mist het samen en in verbinding werken aan belangrijke onderzoeksopdrachten.

groepsreflectiegesprek

Zo ontstond het idee voor een bijzonder begeleid gesprek/dialoog. Ter voorbereiding op het groepsreflectiegesprek heb ik de groep een reflectieopdracht gegeven bestaande uit twee onderdelen.

Onderdeel 1

Het lezen van een inspirerende tekst, passend in deze situatie: Het NRC-next artikel van 24 maart jl.; Corona toont hoe wij door duizend draadjes met elkaar verbonden zijn

Wat mij aanspreekt in het artikel (citaat):

‘Het autonome subject (lees: ieder individu) wordt teruggeworpen op het lichaam dat het bewoont, dat er altijd was, maar waar we vaak weinig aandacht aan gaven. We realiseren ons nu bruut dat wij lichamen zijn die met elkaar verweven zijn, via onze ademhaling en alles wat wij aanraken: de vele objecten in de openbare ruimte waar wij dagelijks achteloos contact mee maken. Duizenden draadjes verbinden ons.

Zo roept het virus ook vragen op over individuele verantwoordelijkheid. Enerzijds wordt die veel groter. Wij dienen richtlijnen strikt te volgen en die verantwoordelijkheid niet nemen is verwijtbaar. Maar hoewel we veel kunnen doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is totale individuele verantwoordelijkheid een illusie. Via een van die duizenden draadjes kun je toch besmet raken. Maar dit dwingt ons juist richting een radicale vorm van solidariteit, respect voor ieders kwetsbaarheid.'

Onderdeel 2

Het beantwoorden van enkele vragen voor elk individu:

  • Beschrijf jezelf in termen van een weerbericht.
  • Wat doet deze bijzondere periode met je?
  • Waar zet het je juist toe aan en waartoe juist niet?
  • Wat maakt het duidelijk, waar confronteert het je mee?
  • Wat betekent het voor (je motivatie in) dit werk?

In het groepsgesprek zijn we gestart met de input van de reflectieopdracht. Om samen te onderzoeken hoe je motivatie, verbinding en zingeving toch samen actief kunt onderhouden.

Het blijkt dat mensen daarna met meer energie, focus en aandacht weer aan de slag gaan, zich minder laten ontmoedigen en beter gericht zijn op de doelstellingen van hun werk.

Reflectie als middel om spanningen te verwerken

Er zijn vast veel meer klanten die behoefte hebben aan professionele begeleiding in deze moeilijke tijden. Reflecteren is een vorm van verwerken, het een plaats geven van deze onzekere en paradoxale tijden. Want we ervaren allemaal:

  • We worden teruggeworpen op onszelf vs. we maken deel uit van een groter geheel.
  • We worden in een fysieke afstand en soms isolement gedrukt vs. we juist de verbinding nodig hebben en collectiviteit (willen) voelen en ervaren.
  • We willen in de actie schieten vs. ook in stilstaan en reflectie gedrukt worden.
  • We willen snappen hoe het zit en wat we kunnen verwachten vs. we erop moeten vertrouwen dat anderen (deskundigen) nu bepalen wat te doen.
  • De vertwijfeling of deze crisis alleen maar verlies brengt of ook nog iets waardevols oplevert…

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan! Het zijn woelige en ook leerzame tijden als je de reflectie opzoekt en op kunt zoeken. Om gezond ‘op adem’ te komen en/of om lessen voor nu en later op te halen. Lessen voor jezelf en voor het team waar je deel vanuit maakt. En voor al die mooie opgaves waar we vóór, en hopelijk ook, na de Corona crisis, mee bezig zijn in Nederland.

Laat je door mij of mijn collega’s begeleiden bij zo’n zinnig en steunend groepsreflectiegesprek. Graag ga ik samen met je in gesprek om samen met jou een passende invulling aan zo’n groepsreflectiegesprek te geven. Dat kan een 1-op-1 gesprek zijn, een groepsgesprek met of zonder voorbereiding (verzamelen van vragen, iets lezen, iets schrijven). Uiteindelijk levert het je rust, overzicht en energie op om effectief verder te gaan….

Bel of mail mij voor een vrijblijvend (digitaal) koffiegesprek!

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.