Blog 1 van 2 Drie persoonlijke inzichten op effectief projectleiderschap in de zorg

‘Bij projectmanagement in de zorgsector moet je soms eerst vertragen om uiteindelijk te versnellen.’ Dit is een uitspraak van Daniël Jolink, gemaakt tijdens het webinar projectmanagement in de zorg op donderdag 4 februari 2021. Voor mij, als energieke junior adviseur, werd dit niet meteen begrepen. Later werd dit een stuk duidelijker. In dit blog neem ik jullie daarom mee in drie inzichten die ik heb opgedaan gedurende het webinar.

Toegevoegd door Romy Schouten op 25 februari 2021

Het luisteren naar de ervaren projectmanagers, zorgprofessionals en collega adviseurs leidde voor mij tot drie:

Inzicht 1: Vertragen door te versnellen

Het eerste inzicht betreft het eerder genoemde belang om stil te staan en te beschouwen wat er gebeurt. Zelf ben ik nogal een doener, het kan mij niet snel genoeg gaan. Maar uit de gesprekken met de panelleden en deelnemers bleek dat het goed is om eerst te denken en daarna te doen. Even een moment nemen om de dynamieken te observeren en te bedenken hoe je daar goed op kunt inspelen, is waardevol om het project succesvol voort te zetten. Op die manier blijft iedereen betrokken en kun je aanpassingen maken waar nodig. Een wezenlijke les voor de aanpakker in mij die niet altijd de tijd wil nemen om een stap terug te zetten.

Inzicht 2: Leer de wereld van zorgprofessionals kennen

Daarop aansluitend ging het gesprek over de ‘kleur’ van de zorgprofessional. Hiermee werd geduid op persoonlijkheidseigenschappen en de visie waaruit deze professionals handelen. Ik leerde dat zorgprofessionals gedreven en gemotiveerd zijn om de juiste zorg te leveren en dat dit altijd prioriteit krijgt. Het nauwkeurig en onafhankelijk handelen is voor hen daarnaast van groot belang. Deze kennis leidt tot een tweede inzicht: ik moet gevoel en affiniteit voor de zorgsector ontwikkelen om me te kunnen inleven in de wereld van zorgprofessionals. Dus voortaan blijf ik niet achter mijn laptop zitten, maar ga ik een dag meelopen of een paar uurtjes in de huiskamer vertoeven om te observeren. Op die manier ontwikkel ik meer begrip en kan ik beter inspelen op de dagelijkse praktijk.

Drie persoonlijke inzichten op effectief projectleiderschap in de zorg

Inzicht 3: Het belang van leiderschap

De laatste les die ik meeneem uit het webinar gaat over leiderschap in projecten. De zorgsector is dynamisch en er zijn constant veranderingen gaande. Dit alles gebeurt in een context waarin de vraag complexer wordt, het arbeidstekort nog steeds speelt, en de budgetten niet altijd toereikend zijn. Hoe neem je professionals dan wéér mee in een nieuw idee? Daar ligt een grote uitdaging. Daarom moeten projectmanagers veel tijd nemen om een transitie goed te begeleiden en daarin ook samenwerken. Dit kan niet iedereen. Het is daarom belangrijk dat een projectmanager vaardigheden bezit waarmee hij of zij intrinsieke motivatie kan opwekken en draagvlak kan creëren. Effectief leiderschap kan er op die manier voor zorgen dat de verandering in de genen gaat zitten van degenen die ermee moeten werken.

Van stilstaan naar toepassen

Al met al was het webinar inspirerend voor mij als junior adviseur. Het luisteren naar de ervaren projectmanagers, zorgprofessionals en collega adviseurs leidde tot drie waardevolle inzichten:

  • Gas terugnemen is soms relevanter dan doorgaan.
  • Het actief leren kennen van de sector én de zorgprofessional leidt tot beter projectmanagement
  • Goed leiderschap is van groot belang.

Na dit moment van stilstaan, ga ik nu aan de slag om deze inzichten toe te passen in de praktijk! Herken jij je in mijn zoektocht als junior adviseur? Ik ga graag het gesprek met je aan om jou hierin te helpen.

In een tweede blog delen mijn collega's Sophie van Leeuwen en Douwe Hatenboer ook hun inzichten over het webinar. Lees het 2e blog in deze reeks: Is projectmanagement in de zorg echt anders?

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.