TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog De Raad in positie. Sturen in het sociaal domein

    Met de nieuwe taken in het sociaal domein staan gemeenteraden voor het vraagstuk ‘Hoe kun je als lokale politiek goed sturen in de grote kluwen van de transformaties?’. De Raad heeft de positie, maar die komt niet vanzelf. Raadsleden moeten hun controlerende en sturende taak kunnen blijven uitvoeren, zonder de uitvoering nog complexer te maken. De beste zorg voor de inwoners staat voorop.

    Toegevoegd door Roel Lauwerier op 25 juli 2019

    Wij bieden hiervoor het product De Raad in positie. Sturen in het sociaal domein aan. Roel Lauwerier (adviseur, raadslid en oud-wethouder in Tilburg) en Mark Buck (adviseur en raadslid in Nijmegen) gaan met de Raad aan de slag om een duidelijk sturingskader te maken die past bij de gemeente. Wat komt er allemaal op je af? Hoe heeft de gemeente dit geregeld? En op welke wijze kan de Raad aan zet blijven? Na voorbereidend werk en twee inhoudelijke sessies met de Raad wordt er een integraal kader opgesteld aan de hand waarvan de Raad weer echt kan sturen. Niet meer papier, maar voortbouwend op het inhoudelijk beleid dat al is vastgesteld. Begrijpelijk, duidelijk en inzichtelijk.

    Aanpak op maat gesneden

    Onze aanpak wordt voor uw gemeente op maat gesneden. We doorlopen drie fasen.

    Fase 1 Analyse dossiers

    We bestuderen de bestaande beleidskaders en -documenten die door uw gemeente zijn vastgesteld voor het sociaal domein. Dat kan gaan om integrale nota’s voor het gehele domein of voor onderdelen van het sociaal domein, zoals de jeugdzorg of de zorg. Deze analyse levert input op voor de twee werksessies met de raadsleden.

    Fase 2 Werksessies met raadsleden

    Met de woordvoerders gaan we in twee sessies aan de slag. In de eerste sessie formuleren we met de raadsleden de waarden waarmee de Raad gaat sturen op het sociaal domein en de transformaties die moeten plaatsvinden. Deze waarden gelden voor het gehele sociaal domein en hebben dus een integraal karakter. Je kunt denken aan de waarde ‘één gezin, één plan, één regisseur’.

    Deze waarden krijgen kracht als de Raad weet te formuleren welke resultaten ze wenst te behalen. Een voorbeeld van een gewenst resultaat bij de waarde ‘één gezin, één plan, één regisseur’ is het voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd en ervoor zorgen dat zorgverleners van elkaar weten wat ze doen en hun aanpak op elkaar afstemmen.

    In de tweede sessie formuleren we met de raadsleden deze resultaten per waarde. Om daadwerkelijk te kunnen sturen, is het van belang de resultaten handen en voeten te geven in de vorm van criteria. Bijvoorbeeld door als criterium te formuleren dat er een integraal plan moet zijn geformuleerd en dat er bij elk dossier met meervoudige problematieken een regisseur is aangewezen.

    Deze twee sessies zijn echte werksessies, omdat we met de aanwezige raadsleden ter plekke gaan werken. Afhankelijk van de gemeente gaan raadsleden tussen de twee sessies in aan de slag met de geformuleerde waarden. Deze actieve en interactieve aanpak zorgt ervoor dat de uiteindelijke uitkomsten niet alleen op papier van de Raad is, maar dat de Raad zich ook daadwerkelijk eigenaar voelt van de gekozen sturingsaanpak.

    Fase 3 Sturen in het sociaal domein

    De uitkomsten van de werksessies landen in een sturingskader waarmee de Raad haar positie inneemt binnen het sociaal domein. Afhankelijk van de gemeente kunnen we dit document zo formuleren dat het klaar is voor besluitvorming door de raad.

    Voor wie?

    We bieden dit product specifiek aan de gemeenteraden aan. Een goede samenwerking met de griffie is natuurlijk van cruciaal belang voor het welslagen van het project. De sessies verzorgen we intern bij uw gemeente.

    Meer over samenwerken binnen het sociaal domein

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen