Blog De Coronacrisis vraagt om snellere reactie op spanningen

De Corona tijd is voor iedereen spannend en onzeker. Dagelijks is er nieuwe informatie over het virus. Informatie die je voorzichtig maakt, aarzelend of angstig. De stress, onzekerheid en dreiging van Corona neem je mee in je relaties thuis en op het werk. En dat gaat niet vanzelf over, maar het zoekt zich een weg. Het vormt een licht ontvlambaar geheel, dat ontploft op onverwachte momenten. Dit vraagt om een snellere reactie dan we gewend zijn.

Toegevoegd door Maurits Jan Vink op 30 april 2020

Toen Corona nog slechts een biermerk was, liepen de spanningen ook soms op en waren er conflicten. Daar hadden we een manier van omgaan mee gevonden. Door de social distancing en het werken op afstand met een scherm ertussen, heb je minder beeld en geluid bij hoe de ander in de wedstrijd zit. Wat er bij hem of haar speelt. Daar komt bij dat de impact van de crisis voor iedereen verschillend en nieuw is. Heb je ouders in de risicogroep en een partner in de zorg of is dit juist een lekkere tijd om eens een boek te lezen? Heb je kleine kinderen thuis die normaal naar de crèche gaan en een partner zonder werk, of zit je in de comfortabele situatie dat je kinderen studeren en je partner een goedlopende supermarkt runt? De verschillen tussen mensen waren misschien nooit zo groot als nu.

Tegelijk is iedereen van nature gewend de wereld zo te bekijken dat iedereen de werkelijkheid ongeveer zo ziet zoals je zelf. En als dan blijkt dat die ander er anders naar kijkt, denk je vaak: hij heeft een verborgen agenda, hij heeft het niet goed begrepen of hij mist informatie. Allemaal manieren om bij je eigen standpunt te blijven. Nu komt daar nog bij dat de ander op afstand is en dat helpt niet om je te verplaatsen in zijn of haar situatie. Die situatie die veel vaker dan in het verleden radicaal anders is dan die van jou. Ik zie om me heen de opgekropte Corona-frustratie zich een weg zoeken. Belangrijk is hier snel op te reageren, omdat het anders echt uit de hand kan lopen zonder dat je er door de social distancing zicht op hebt.

blogbeeld-De Coronacrisis vraagt om snellere reactie op spanningen

Gestructureerd in dialoog op zoek naar common ground

Sinds een maand begeleid ik ook online mediations. Voor mij is deze online vorm nieuw, maar ik ben enthousiast over de mogelijkheden. Vaak hebben mensen wel email of telefonisch contact, maar bereiken ze elkaar niet echt. Mediation is een vorm van gespreksvoering die erop gericht is de dialoog te herstarten. Het helpt om elkaar beter te begrijpen door een gestructureerde manier van gespreksvoering. Online mediation is bij uitstek een manier om gestructureerd gesprekken te voeren. Daarin is aandacht voor verschillende perspectieven en gaat het er vooral om je meer in de ander in te leven en te begrijpen dan dat je daar een mening over vormt. Vanuit dat begrip, ga je op zoek naar wat voor partijen van belang is, voorzover daar zicht op is. De gestructureerde en neutrale manier van gespreksvoering in een vertrouwde en besloten omgeving helpt om ruimte te scheppen voor onschuldigen. En daarmee is het een mooie manier om het explosieve mengsel van onzekerheid, angst en onveiligheid beter te hanteren.

Lees ook meer over onze online mediation aanpak.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van online mediation in jouw situatie? Vul dan onderstaand formulier in. Eén van onze adviseurs neemt dan op korte termijn contact met je op.

Heb je een vraag voor ons?

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.