In 2014 werd TwynstraGudde gevraagd als kwartiermaker bij het opzetten en inrichten van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Een fysieke plek waar de high tech maakindustrie, onderwijs en overheid samenkomen onder één dak; een kristallisatiepunt waar onderzoek en kennis tot bloei komen en commercieel worden ingezet ten behoeve van de waardeontwikkeling van de Nederlandse economie.
Toegevoegd door Gregor Heemskerk op 11 maart 2022
In zo’n campusorganisatie werken sectorgerelateerde bedrijven samen met onderwijs en overheid om innovatieve ecosystemen en de economische identiteit van een regio of stad te versterken. Campussen hebben door hun gebundelde kennis een enorme aantrekkingskracht voor start-ups, scale-ups en studenten. Daarom investeren publieke en private partijen in hoogwaardige faciliteiten en activiteiten op campussen. In de governance en de verdienmodellen moeten de publieke belangen geborgd worden. Dat deze vorm van publiek-private samenwerking succesvol is, blijkt uit het feit dat op steeds meer plekken campussen worden ontwikkeld. Een mooi voorbeeld is de Novio Tech Campus in Nijmegen, waar een voormalig fabriekscomplex van Philips en NXP wordt omgetoverd tot een broedplaats voor open innovatie in health en technologie.
Behalve een innovatieve, technologische en kennisgerichte kant heeft campusontwikkeling voor deelnemers ook een human capital kant. Door intensieve samenwerking en het feit dat studenten deel uitmaken van de beroepspraktijk verkleint de kloof tussen theorie en praktijk. Bedrijven bouwen al tijdens hun studie een band op met studenten en kunnen hierdoor vacatures makkelijker invullen. Afgestudeerden stromen door hun opgedane praktijkervaring bovendien makkelijker in. Edward Voncken, CEO van KNWE, gevestigd op BIC, zei in de podcast Eindhoven koppelt kennis aan daadkracht, dat zij ‘meer instroom van stagiaires en afgestudeerden hebben, maar ook van BBL’ers en vaklieden.’ Dit is een belangrijke motivatie voor bedrijven om deel te nemen. En ook de reden dat steeds vaker het mbo- en hbo-onderwijs aanhaakt in campusontwikkeling.
Nederland telt vierduizend vaak wat verouderde bedrijventerreinen. (Maak)bedrijven zitten er vaak op zichzelf, anoniem. Op een aantal plekken in Nederland denkt de triple helix (overheid, onderwijs en ondernemers) na over een doorontwikkeling van deze terreinen naar innovation districts. Om zo de noodzaak voor samenwerking en het steeds sneller vernieuwen te faciliteren. Vaak speelt bij die afweging de identiteit van een regio een rol. Zo heeft de gemeente Den Haag als stad van recht en vrede The Humanity Hub opgezet voor humanitaire organisaties die willen innoveren, kiest Arnhem voor energie en wordt in Den Helder gewerkt aan de ontwikkeling van een maritieme campus.
Geef je op voor de tweedaagse studiereis op 11 en 12 mei: Hoe ontwikkel je een campus en wat komt daarbij kijken?
Om van idee naar uitvoering te komen moeten heel wat vragen worden beantwoord. Levert het inrichten van een campusontwikkelingsorganisatie voldoende maatschappelijk rendement? Wat is het gemeenschappelijk belang om tot kruisbestuiving te komen? Welke bedrijven passen daarbij? Wat is het verdienmodel? TwynstraGudde helpt initiatiefnemers van idee tot start. Daarbij denken we ook na over zaken als branding, governance en business development. Want een innovatieve bedrijvencampus is nu eenmaal geen gewoon bedrijventerrein.
We weten uit ervaring dat er geen handboek voor campusontwikkeling bestaat. Elk vraagstuk is anders, want elke omgeving is anders. Wat we wel weten: het ecosysteem dat ontstaat bij campusontwikkeling biedt deelnemende partijen een set aan randvoorwaarden om met elkaar innovatieve slagkracht te realiseren. Daarmee hebben campussen en innovation districts een economisch aanjagende functie voor regio en/of stad en een groot maatschappelijk belang.
In samenwerking met BNR hebben we de podcast- en videoserie Nieuw Nederland ontwikkeld. In de podcast 'Eindhoven koppelt kennis aan daadkracht' gaat Maarten Bouwhuis dieper in op campusontwikkeling in stedelijke regio’s en specifiek over Brainport Industries Campus Eindhoven. Luister hieronder de podcast.